Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η Μαργαρίτα Αρβανίτη, γράφει στη γραφομηχανή… για το «Ξεπέρνα τον φόβο, ζήσε το θαύμα»



Με την πένα της γεμάτη πίστη, αγάπη και ελπίδα…
η Μαργαρίτα έσκυψε πάνω στο χαρτί και μας έδωσε ένα σύγγραμμα προς μελέτη, άξιο θαυμασμού.

Ένα νέο μυθιστόρημα, ένα βιβλίο γεμάτο δύναμη και ελπίδα, έρχεται να μας περάσει μοναδικά μηνύματα ανθρωπιάς. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
«Ξεπέρνα τον φόβο ζήσε το θαύμα.»
Ένα θαύμα είναι η ζωή που αξίζει να το ζήσουμε και όπου δεν μας χαρίζεται αξίζει να το διεκδικήσουμε ξεπερνώντας εμπόδια φόβους πραγματικούς και πλασματικούς προκειμένου όχι μόνο να ζήσουμε αλλά και να ευτυχίσουμε.
Η αγάπη για τον άνθρωπο, τον κάθε ένα από εμάς που έρχεται σε αυτή τη γη  σαν μοναδικός και ανεπανάληπτος να ζήσει το θαύμα της ζωής, τη δική του χρονική «στιγμή»  μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος που μας περιβάλλει, ο σεβασμός και η ανάγκη στήριξης που έχει  προκειμένου να οδηγηθεί από την ευκαιρία που του δόθηκε στη πραγμάτωσή του με κεντρικό άξονα την ευαισθητοποίηση απέναντι στη προληπτική ιατρική που σώζει ζωές όταν στην απουσία της χάνονται εκατομμύρια, ο συναγερμός ευθύνης μέσα μου ποια είναι η δική μου συμμετοχή μέσα στη γενικότερη συλλογική προσπάθεια της κοινωνίας για ποιότητα της προσωπικής και κοινωνικής ζωής, απετέλεσαν τον έναυσμα της συγγραφής του βιβλίου. 
Η εναγώνια επιθυμία μου να φωτίσω με τη γραφή μου, όσα αντιπροσωπευτικά συνεπικουρούν στη στήριξη Ύπαρξης και  Ευτυχίας,  σαν το δικό μου λιθαράκι προσφοράς στην αποφυγή  μη και γίνει χαμένη ευκαιρία το πολύτιμο δώρο που μας δόθηκε να ζήσουμε,  ήταν ο λόγος που με έκανε να γράψω αυτό το βιβλίο. 

Αυτό το ταξίδι στον κόσμο των φόβων, των ανασφαλειών μα και της αφύπνισης, πόσο «επίπονο» ήταν για εσάς την ώρα που σκυμμένη πάνω στο χαρτί προσπαθούσατε να το αποδώσετε, ώστε ο αναγνώστης να αισθανθεί και να βιώσει τη δύναμη της ελπίδας; 

Ελπίδα είναι η πίστη ότι όλα θα πάνε καλά. Από μόνη της όμως δεν φτάνει. Μπορεί να λειτουργήσει και σαν παγίδα αν θεωρηθεί ότι μπορεί από μόνη της να νικήσει προβλήματα. Η ελπίδα χρειάζεται τη στήριξη γνώσεων των νόμων- κανόνων- αξιών, συμπεριφορών και στάσεων ζωής, καθώς και απομυθοποίηση των ψυχοφθόρων συναισθημάτων που συνοδεύουν συνήθως τα εμπόδια και τις δυσκολίες, ώστε ελπίδα και γνώση μαζί σε αλληλέγγυα αλληλοεξάρτηση να μπορούν να οδηγήσουν αποτελεσματικά στην άρση των εμποδίων  για λύσεις  στα μέτρα της καρδιάς.
Η πείρα της ζωής δείχνει ότι ο κάθε στόχος, θέλει ανάλογο προγραμματισμό και ο κάθε προγραμματισμός απαιτεί τις γνώσεις που προανέφερα η αναζήτηση των οποίων  με οδήγησε στο επίπονο και χρονοβόρο ταξίδι της συγγραφής αυτού του βιβλίου που κράτησε τρία χρόνια, στην απαίτηση και επιθυμία μου να στηρίζονται σε επιστημονική βάση τα όσα θετικά στηρίζουν τη κατάφαση της ζωής κόντρα σε όσα μπορούν να τη παρασύρουν στο χαμό της. Βασική προϋπόθεση η αλήθεια και η αποδεικτική ικανότητα της γραφής προκειμένου να βιώσει ο αναγνώστης τη δύναμη της ελπίδας που γεννάει η γνώση για νικηφόρα αντιμετώπιση των εμποδίων χωρίς να τον «προδώσει» στον αγώνα του αυτό, μέσα στη πραγματική ζωή.

Το μεγαλείο της ζωής είναι έκδηλο από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου, αρκεί κάποιος να νιώσει τη σημασία των στιγμών. Κρίνετε ότι ο σημερινός αναγνώστης, βιώνει αυτές τις στιγμές ή απλά τις συναντά και ευαισθητοποιείται όταν τις «γεύεται», μέσα από ένα πρόσωπο ίσως μυθοπλαστικό;          

Όλοι μας βιώνουμε ανάλογες στιγμές ζωής και  αν όχι στο παρόν ενδέχεται να τις βιώσουμε στο μέλλον. Η διαφορά έγκειται στην ωριμότητα του κάθε ανθρώπου κατά πόσο μπορεί να εκτιμήσει τη σοβαρότητα και την αξία που έχουν και πως μπορεί να  προλάβει ή να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις που εγκυμονούν. Συνήθως ο άνθρωπος μαθαίνει μέσα από το προσωπικό παράδειγμα. Όταν η εμπειρία αυτή του λείπει, μπορεί να παραδειγματιστεί και μέσα από τη ζωή ενός ήρωα μυθοπλασίας που αντιγράφει την αληθινή ζωή, όταν αποκτά την πληροφόρηση για θέματα που του διέφευγαν μέχρι τότε. Ενδεχομένως να  ευαισθητοποιηθεί για αντίστοιχες δικές του στάσεις ζωής, ανάλογα τη δύναμη της γραφής να μπορεί να έλκει να συγκινεί  και να πείθει, ανάλογα όμως και την  ωριμότητα του αναγνώστη για αξιολόγηση της γραφής.

«Ο στόχος είναι όχι μόνο να ζήσουμε, αλλά και να ευτυχήσουμε», λέτε στο βιβλίο σας. Ήταν ορόσημο στη γραφή σας αυτή η πρόταση προτροπή ή κινηθήκατε έτσι γιατί το απαιτούσε η ιστορία;

Ο ποθητός προορισμός όχι μόνο να ζήσουμε αλλά και να ευτυχίσουμε ήταν συνειδητή επιλογή και προορισμός γραφής.  Δεν γράφω συνήθως όταν δεν έχω κάτι χρήσιμο να πω, πέρα από ευχάριστο, στον αναγνώστη που θα τον απασχολήσει η γραφή μου. Ορόσημο ήταν και η αναζήτηση πώς μπορεί να γίνει πράξη η ευτυχία μας μέσα στην αληθινή ζωή.
Ο άνθρωπος προικισμένος με Λογική,  Ελευθέρα βούληση των επιλογών, με ικανότητες να γεννάει δυνάμεις εκεί που δεν έχει, προορισμένος είναι η ζωή που θα ζήσει να είναι ανάλογη της  χρήσης των χαρισμάτων που έχει για  επιλογές ικανές να ανταποκρίνονται  στις ανάγκες και στα όνειρά του. Δική του ευθύνη η διαμόρφωση της ποιότητας της ζωής του. Ο σοφός λαός λέει «όπως έστρωσες θα κοιμηθείς». Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Μονόδρομος.
Αυτόν τον δύσκολο επίπονο και ανηφορικό μονόδρομο επέλεξα να ακολουθήσω προκειμένου  να εστιάσω σε όσα συντελούν να νικήσουμε εχθρούς, να ξεπεράσουμε δυσκολίες, να δρασκελίσουμε εμπόδια  με στόχο όχι μόνο να ζήσουμε αλλά και να ευτυχήσουμε,  με υγεία, αγάπη, πληρότητα, ουσία και δημιουργία. Επίσης , σαν δισυπόστατη φύση που είμαστε,  φτιαγμένοι  από πνεύμα και ύλη, ξανοίγεται μπροστά μας, παράλληλα με τα καθημερινά μας,  το Χρέος  να αφήσουμε «έργο» πίσω μας ικανό να συντελέσει στη στήριξη της ποιότητας της ζωής, στη  καλή συνέχεια και εξέλιξη της κοινωνίας και να μείνουμε «ζωντανοί» στη μνήμη των αγαπημένων και συνανθρώπων μας για ένα κλείσιμο προορισμού ζωής  συμφιλιωμένο με το αναπόφευκτο του «τέλους» όπως μας αξίζει και μας αναλογεί! Η υπέρτατη ευτυχία!
Επειδή δεν αρκούν τα λόγια και ευχολόγια θέλησα με τη γραφή μου να δείξω και τον δρόμο, πώς στηρίζεται στη πράξη η ανθρώπινη ευτυχία.
Σαν κεντρικό άξονα της δομής στήριξης του θέματος επέλεξα να είναι η διπλή πρόληψη. Η πρόληψη υγείας που σώζει ζωές και η πρόληψη όσων «αρρωσταίνουν» τη κοινωνία για στήριξη των δυνατοτήτων που μας δίνει για επιβίωση και ευτυχίας. Δεν μπορεί να υπάρχει υγεία και ευτυχία του ανθρώπου χωρίς υγεία και εξυγίανση της κοινωνίας! Γι αυτό και το όνομα της κεντρικής μου ηρωίδας συμβολικό είναι. Ελπίδα! Όνομα που αντιπροσωπεύει την ελπίδα που γεννάει στον άνθρωπο η πρόληψη και φροντίδα να υπάρχουμε κατ αρχήν για να μπορέσουμε να βιώσουμε τα όσα ακολουθούν, καθώς και την ελπίδα που πρέπει να γεννάει η κοινωνία για τον άνθρωπο και τη ζωή του.
Η ουσιαστική συμμετοχή της πρόληψης για υγεία και ευτυχία έγκειται στο ότι μπορεί να εντοπίσει και να απομονώσει εγκαίρως τον «εχθρό», είτε της υγείας, είτε της κοινωνίας για έγκαιρη και  νικηφόρα αντιμετώπισή του.
Γύρω από τον κεντρικό αυτόν άξονα συστρέφονται και όσες άλλες αξίες στηρίζουν τη ζωή κυρίως στα δύσκολά της για ουσία και πληρότητα ζωής τη κάθε μας στιγμή, γιατί στην απουσία τους όσα χρόνια και αν δοθούν πάλι λίγα θα είναι!

Τι θα λέγατε σ’ έναν αναγνώστη ώστε να τον προτρέψετε να διαβάσει αυτό το βιβλίο;

Το βιβλίο σέβεται και στηρίζει με αγάπη και γνώσεις τον σύγχρονο άνθρωπο ως «αρωγός» στην αναζήτησή του, να ζήσει τη ζωή του όπως είναι προορισμένος να τη ζήσει. Δεν κεντράρει να ταξιδέψει τον αναγνώστη σε μια «πτήση» ευχαρίστησης με ημερομηνία λήξης όσο διαρκεί το διάβασμά του και μακριά από τα προβλήματα του. Αντίθετα, «βουτάει»  μέσα στα «βαθειά» και δύσκολα της ζωής, και αναζητά βήμα - βήμα να ανακαλύψει – κατακτήσει— επικοινωνήσει  πιο «στέρεες» χαρές για στήριξη της ζωής μέσα στα δύσκολά της και όχι έξω και μακριά της. Στόχος να ανθίζουν  χαμόγελά και μέσα από τα δύσκολα. Η ζωή βάζει προβλήματα που μπορεί να λύσει! Αυτή είναι και η δύναμη της γραφής του  βιβλίου, να έλκει με τις λύσεις που δίνει παράλληλα με το ενδιαφέρον της διήγησης και τα συναισθήματα που πυροδοτούν τα σκηνικά ζωής, έρωτα αγάπης συντροφικότητας, δημιουργίας, η προβολή των οποίων μέσα στην αληθινή ζωή συναντούν τα δικά μας όνειρα σε κοινή πορεία αναζήτησης να ζήσουμε τα όσα ποθούμε και δεν τα ζούμε. Στοιχεία που συντελούν να αξίζει διαβαστεί, να γίνεται το «δικό μας»  βιβλίο καθώς οι αλήθειες του, στηρικτικές,  επιβεβαιώνονται καθημερινά μέσα στη ζωή, σεβόμενο με τη γραφή του το χρόνο και τη προσδοκία του αναγνώστη να ανταποκριθεί στα όσα περίμενε να βρει μέσα του!
Ευχαριστώ πολύ όλους εσάς και τον κάθε ένα χωριστά που δίνετε τη δυνατότητα στο βιβλίο να ζήσει τον προορισμό του προς τις καρδιές των αναγνωστών του!

Ευχαριστώ πολύ τον ξεχωριστό Συγγραφέα - Δημοσιογράφο Παύλο Ανδριά για την επικοινωνία του βιβλίου και των σκέψεων μου στο εκλεκτό αναγνωστικό κοινό μέσα από τον  ισότοπο  www.aylogyros news.gr που τόσα πολλά προσφέρει στον χώρο του βιβλίου, στον πολιτισμό και στους δημιουργούς του.
                                                                          Παύλος Ανδριάς
                                                           Συγγραφέας – Δημοσιογράφος
                                                                    www.aylogyros news.gr