Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Η Σμαραγδή Μητροπούλου απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Η Σμαραγδή είναι από εκείνους τους ανθρώπους που τους αρέσει να παίζουν...
με τις λέξεις, καθώς μέσα από αυτό το παιχνίδι έχει τον τρόπο της να σε μαγεύει και να σε ταξιδεύει μέχρι εκεί που σμίγουν ο ουρανός, η θάλασσα και η ψυχή σου…
Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Οι μικρές θεατρικές παραστάσεις που κάναμε, βασισμένες σε παραμύθια που αγαπήσαμε.. Ακόμα θυμάμαι τη «Σταχτοπούτα» που είχαμε παίξει στη μεγάλη βεράντα του σπιτιού μιας φίλης, όπου εγώ είχα υποδυθεί το ρόλο της κακιάς μητριάς!
Ο αγαπημένος σας ήρωας των παραμυθιών ποιος ήταν; Ο Αλαντίν.
Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει; Ναι θα τον συγχωρούσα. Το έχω κάνει πολλές φορές.
Ποιο θεωρείτε ως θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Τη γενναιοδωρία (έτσι λένε δηλαδή όσοι με γνωρίζουν καλά)
Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Η ανυπομονησία και μερικές φορές η ξεροκεφαλιά.
Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε; Θα προσπαθούσα, όσο μπορούσα κι όσο εξαρτιόταν από μένα, να διορθώσω τα όποια κακώς κείμενα και να προχωρήσω παρακάτω.
Πώς εκδηλώνετε την αγάπη σας; Μ’ ένα χαμόγελο, με μια καλή κουβέντα, μ’ ένα φιλί στο μέτωπο, με μια μεγάλη αγκαλιά.
Η αισιοδοξία υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Δίχως αισιοδοξία δεν υπάρχει πρόοδος, δεν υπάρχει εξέλιξη, δεν υπάρχει καν ζωή, γιατί «κανένας απαισιόδοξος δεν ανακάλυψε ποτέ το μυστικό των αστεριών ούτε ταξίδεψε ποτέ σε μια άγνωστη γη» (Helen Keller, 1880-1968) 
Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Εργάζομαι ως φιλόλογος σε λύκειο κι ένα μέρος του χρόνου μου είναι αφιερωμένο στην όσο το δυνατό πιο καλή προετοιμασία των αντικειμένων που διδάσκω.  Πρόσφατα εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο μου από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ με τίτλο «Μια στιγμή μια αιωνιότητα μονάχα», έτσι ετοιμάζω σειρά παρουσιάσεων στην Αθήνα και στην επαρχία. Παράλληλα, συνεχίζω να πειραματίζομαι με διάφορες μορφές γραφής και σχεδιάζω το επόμενο βιβλίο μου…
Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία; Λατρεύω όλες τις ελληνικές ταινίες, κωμωδίες και δραματικές. Καθεμιά έχει κάτι ξεχωριστό να μας πει, να μας δείξει, να μας δώσει…
Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Ένα μικρό, ξύλινο εικονισματάκι της Παναγίας. Η συγχωρεμένη η μητέρα μου το είχε κρεμάσει πάνω από την κούνια μου, όταν γεννήθηκα... με συντροφεύει όλα μου τα χρόνια…
Ποια είναι η αγαπημένη σας ατάκα; Αύριο είναι μια καινούργια μέρα (κλεμμένη από τη Σκάρλετ ο’ Χάρα, αλλά με εκφράζει απόλυτα)
Πώς φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε; Καθόλου ευοίωνο. Εκτός κι αν σταθούν, έστω και τώρα, στο ύψος των περιστάσεων …πέρα από τα όποια διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Η εξουσία πιστεύετε ότι φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει; Άλλοτε από άγνοια… άλλοτε από ανικανότητα… άλλοτε από φόβο.
Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων; Αυτό που λέμε «αποποίηση ευθύνης»… με πιο απλά λόγια «τι να κάνω εγώ από μόνος μου;»
Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Εκείνον που θα έδινε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους ανθρώπους να αναδείξουν τα ταλέντα τους και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους…
Αν μια κακιά μάγισσα σας έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;
Γλάρος, για να ταξιδεύω εκεί που σμίγουν ουρανός και θάλασσα.
Πιστεύετε στα όνειρα; Πιστεύω, γιατί είναι το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των στόχων μας.
Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Να είναι ο εαυτός του, να αγωνίζεται για τα πιστεύω του και τα ιδανικά του και να μη σταματήσει να ονειρεύεται.


Η Σμαραγδή Μητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Ιστορία στο Cardiff Uiversity (Mεγάλη Βρετανία). Είναι, επίσης, διπλωματούχος Δημιουργικής Γραφής (Diploma in Creative Writing) του Κολεγίου Writers’ Bureau (Manchester, UK), ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεατρικής γραφής στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και σκηνοθεσίας στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven (Α΄βραβείο στην κατηγορία «Φαντασία»).Από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ κυκλοφορούν τα βιβλία της: «Πριν ο ήλιος δύσει (θεατρικό) » και «Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα». Μοιράζει την αγάπη της εξίσου στη διδασκαλία και στη συγγραφή ιστοριών.
Επικοινωνία: www.facebook.com/smaragdi.mitropoulou
                       smaragdi02@gmail.com


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ & τον Παύλο Ανδριά)