Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Το νέο ποινολόγιο της εφορίας για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις…


Πρόστιμα - χάδι και όχι τσουχτερά περιμένουν τελικά όσους...
δεν κόβουν αποδείξεις. Η νέα εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων δεν επιβεβαιώνει όσους εκτιμούσαν ότι το νέο ποινολόγιο της εφορίας θα περιλάμβανε τσουχτερά πρόστιμα  με βάση την πιο αυστηρή εκδοχή της Αιτιολογικής Έκθεσης του σχετικού Νόμου.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ερμηνεύοντας τη διάταξη- αν και δεν υπήρξε στην πραγματικότητα καμία ιδιαίτερη δυσκολία ερμηνείας- ορίζει ότι δεν προβλέπεται πλέον αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ ανά απόδειξη που δεν έχει εκδοθεί, αλλά πρόστιμο που υπολογίζεται στο 50% του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις εν λόγω αποδείξεις. 

«Για κάθε παράβαση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης ή επαγγελματικών στοιχείων, ανεξαρτήτως αξίας, για πράξη που επιβαρύνεται με Φ.Π.Α., και η οποία (παράβαση) διαπράττεται από την 17.10.2015 (έναρξη ισχύος ν. 4337/2015) και μετά, επιβάλλεται πρόστιμο ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) επί του ποσού Φ.Π.Α. που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα», αναφέρει μεταξύ άλλων η επίμαχη εγκύκλιος… (sofokleousin)