Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Παιδικοί σταθμοί… κατ’ οίκον, τώρα και στην Ελλάδα!!!


Πόσες φορές σκεφτήκατε με άλλους γείτονες και φίλους να βρείτε ένα χώρο, να προσλάβετε και δύο-τρείς παιδαγωγούς και τα παιδιά σας να φυλάσσονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον της επιλογής σας, με χαμηλότερο κόστος; Πόσες φορές σας σταμάτησαν...

οι τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται; Κι όμως… μέσα σε αυτές τις συγκυρίες, ο Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου Αττικής, κατόρθωσε το ακατόρθωτο και ανέλαβε μία αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία, το παράδειγμα της οποίας μέλλεται να ακολουθήσουν και άλλοι γονείς!
Η διερεύνηση της πιθανότητας δημιουργίας ενός « εναλλακτικού » σχολείου για παιδιά προσχολικής ηλικίας απασχόλησε τον Συνεταιρισμό Γονέων Χαλανδρίου από πολύ νωρίς καθώς η ιδέα της δημιουργίας ενός δικού τους βρεφονηπιακού σταθμού εμφάνιζε κάποια πολύ μεγάλα προβλήματα, όπως το υψηλό κόστος δημιουργίας, τους περιορισμούς από τον νόμο σε θέματα στελέχωσης και διαμόρφωσης, το υψηλό ενοίκιο και τα τροφεία καθώς για να καλυφθούν όλα αυτά τα έξοδα, κάθε γονέας έπρεπε να δίνει μίνιμουμ 350 ευρώ τον μήνα. Αναγκαστικά λοιπόν ο Συνεταιρισμός, στράφηκε σε διερεύνηση άλλων πιθανών επιλογών που θα προσπερνούσαν τα αδιέξοδα που εμφανίζονταν σχετικά με το οργανωτικό σχήμα που προβλέπει ο νόμος για έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό.
Ο Συνεταιρισμός, διαπίστωσε ότι στην εφορία είχε ανοίξει ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας «Φύλαξη μικρών παιδιών σε σπίτια», κωδικό που θα μπορούσε να πάρει λόγω του καταστατικού ίδρυσης του συνεταιρισμού. Βρίσκοντας λοιπόν ένα σπίτι που να φιλοξενήσει παιδιά θα μπορούσε να στηθεί μία δομή φιλοξενίας παιδιών απόλυτα νόμιμη , χωρίς ενοικιαστήρια και προσλαμβάνοντας εκπαιδευτικούς για αυτή την δουλειά.

Τι είναι η Συνεταιριστική δομή φύλαξης παιδιών;
Η απότοκος των όσων περιγράφηκαν πριν αποτελεί την πρόταση του Συνεταιρισμού Γονέων Χαλανδρίου που κωδικοποιημένα την ονομάζουν «Συνεταιριστική δομή φύλαξης μικρών παιδιών» .Τα βασικά μεγέθη που την αποτελούν είναι:
Ο χώρος που το φιλοξενεί αποτελεί ισόγειο τμήμα οικίας με αυλή ή κήπο. Η υπόλοιπη οικία κατοικείται.
Ο χώρος απομονώνεται από την χρήση της οικίας και ταυτόχρονα διαμορφώνεται σε μικρό σχολείο όσον αφορά την διακόσμηση, τα έπιπλα, τα χρώματα στους τοίχους, την τουαλέτα κλπ ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την επί αρκετές ώρες καθημερινή διαβίωση των παιδιών στον χώρο. Οι εργασίες γίνονται από τους γονείς και οικονομικά στηρίζονται από αυτούς με βάση κοινό ταμείο που δημιουργείται για αυτό τον σκοπό.

Προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί από τον συνεταιρισμό για την σταθερή απασχόληση τους στην δομή.

Η δομή διοικείται από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ενώ ο συνεταιρισμός εκπροσωπεί το εγχείρημα έναντι του νόμου για το σύνολο των ζητημάτων που μπορεί να υπάρξουν.

Σαν κανόνας για την στελέχωση της δομής σε αριθμό παιδιών λαμβάνονται υπ΄όψη οι προδιαγραφές των αντίστοιχων ιδιωτικών:

Ο αριθμός των παιδιών που μπορεί να φιλοξενηθούν δεν υπερβαίνει τα 2τ.μ./ παιδί για τους χώρους της αίθουσάς τους.

Ένα βρεφικό τμήμα αποτελείται από μία δασκάλα / 8 βρέφη max.

Οι δασκάλες θα έχουν μισθωτή σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε έκτακτες περιπτώσεις με μισθό 700€ καθαρά Χ 14 ανά έτος.

Οι γονείς δεν θα πληρώνουν για ένα παιδί περισσότερο από 150€ / μήνα ενώ για το δεύτερο παιδί όχι παραπάνω από το 50% του πρώτου.

Η καθαριότητα της δομής γίνεται με ευθύνη των γονέων με βάρδιες σε καθημερινή βάση μετά το τέλος του σχολείου. Το φαγητό έρχεται για κάθε παιδί από το σπίτι.

Το μικρό είναι ωραίο…
Να αναφερθεί τέλος, ότι η δημιουργία τέτοιων δομών έρχεται να καλύψει τις εκρηκτικές ανάγκες σε προσχολική αγωγή που έχουν οικογένειες της πόλης του Χαλανδρίου που είτε δεν μπορούν να προσεγγίσουν για οικονομικούς λόγους τους αντίστοιχους ιδιωτικούς είτε έχουν μητέρες πότε άνεργες και πότε εργαζόμενες μαύρα και αδυνατούν καν να συμμετάσχουν στην διαδικασία επιλογής των εναπομείναντων 4 δημοτικών παιδικών σταθμών.

Μακάρι να ενωθούμε όλοι οι γονείς για τον ίδιο σκοπό, προκειμένου να κάνουμε τη φύλαξη των παιδιών μας, πιο προσιτή και εύκολη!

Σ.σ. Επίσης από τον Οκτώβρη στη δεύτερη δομή του Συνεταιρισμού, λειτουργεί και πρόγραμμα απογευματινών δραστηριοτήτων για παιδιά, με κόστος όχι παραπάνω από 25 ευρώ το μήνα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε είτε με email στο info@sinetairismos.gr ή στο τηλ. 2155511057

singleparent.gr (babyradio)