Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

«Λευκή εβδομάδα» και στην Ελλάδα... Σχέδιο για κλειστά σχολεία μέσα στον Μάρτιο!!!


Ένας θεσμός που υφίσταται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί φέτος, για πρώτη φορά και στην Ελλάδα, με τα σχολεία να κλείνουν για λίγες μέρες μέσα στον Μάρτιο, στο πλαίσιο της «λευκής εβδομάδας», με στόχο...

την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Η «λευκή εβδομάδα» ή «σχολική ανάπαυλα», όπως θα τιτλοφορείται για τη χώρα μας ο νέος τουριστικός θεσμός, αποτελούσε χρόνιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Οι διαδικασίες για την εφαρμογή του βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αφού τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί, όσο και ο πρωθυπουργός αντιμετώπισαν θετικά την πρόταση της ΠΟΞ.
Να σημειωθεί ότι, μια πρώτη γεύση του θεσμού είχε πάρει η χώρα μας το 2004, όταν στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, τα σχολεία χρηματοδοτήθηκαν για την οργάνωση τετραήμερων και πενθήμερων ψυχαγωγικών εκδρομών σε ορεινούς προορισμούς. Τότε μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΞ, Κώστα Λεβέντη, τα καταλύματα του Πηλίου είχαν φιλοξενήσει 5.000 μαθητές.
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στις 4 με 7 Μαρτίου 2014, (μετά την Καθαρά Δευτέρα, που είναι στις 3 Μαρτίου), για να μπορούν οι οικογένειες να εκδράμουν σε ορεινούς προορισμούς και να απολαύσουν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον των βουνών μας και τα χιονισμένα τοπία του. Κίνητρο για τέτοιες εξορμήσεις θα δώσουν οι ειδικές χαμηλές τιμές, έως και 50% μειωμένες στα καταλύματα, που θα οριστεί να ισχύσουν από τις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων, για την περιοχή τους αντίστοιχα» δήλωσε σχετικά ο κ. Λεβέντης.

Όσον αφορά τις διδακτικές ώρες, που θα χαθούν από την εφαρμογή του θεσμού, η ΠΟΞ προτείνει να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων, που είναι πέντε στη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς, είτε με την επίσπευση της έναρξης της επόμενης σχολικής περιόδου κατά δύο μέρες, συνδυαστικά με την επιμήκυνσή της κατά δύο μέρες... (mixanitouxronou)