Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

25 + 1 πράγματα που πρέπει να κάνεις μέχρι τα 40!!!


Προχθές, συνάντησα μια συμμαθήτρια μου. Είχα να την δω από το τέλος του σχολείου. Τη στιγμή, που υπολόγισα τα χρόνια που έχουν περάσει, τρόμαξα από το νούμερο. Πραγματικά, δεν  πίστευα ότι έχει περάσει τόσο μεγάλο διάστημα. Και, φυσικά, δεν το κρύβω, απελπίστηκα...



Σε λίγα χρόνια θα φτάσω τα σαράντα…

κρίση ηλικίας, κρίση ηλικίας, κρίση ηλικίας 40, ηλικία των 40, κρίση ηλικίας στους άνδρες, κρίση ηλικίας στις γυναίκες, κρίση μέσης ηλικίας, κρίση μέσης ηλικίας στις γυναίκες.

Και αυτό είναι ένα δύσκολο νούμερο για μια γυναίκα. Σα νούμερο γιατί, κατά βάθος, δεν πιστεύω ότι πολλά αλλάζουν από τα 39 έως τα 41. Απλώς το 40 νιώθεις πάντα ότι είναι μια κορυφή. Και πριν φτάσει κάποιος σε αυτή την οροφή, πρέπει να είναι χορτάτος, γεμάτος και πλήρης. Έτσι, ήθελα πάντα και έτσι σκοπεύω να γίνει.

Να, λοιπόν, τι πιστεύω ότι πρέπει να έχει κάνει μια γυναίκα μέχρι αυτή την ηλικία για να μπορέσει να συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη ορμή και αυτοπεποίθηση την πορεία της.

1. Σίγουρα θα πρέπει να έχει ζήσει έναν θυελλώδη, παράφορο και μυθιστορηματικό έρωτα. Από εκείνους που κάνουν τα πόδια να τρέμουν, το στομάχι να σφίγγεται, το μυαλό να θολώνει και τη ψυχή να πετάει στα ουράνια.

2. Να έχει ζήσει για ένα μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα στο εξωτερικό. Ή, τουλάχιστον, να έχει κάνει ένα βαρβάτο ταξίδι σε ένα μέρος που πάντα ονειρευόταν.

3. Οπωσδήποτε να έχει μείνει μόνη της ή με ένα μάτσο τρελούς συγκάτοικους σε ένα χαώδες σπίτι ή κοινόβιο όπου βασιλεύει η απόλυτη ελευθερία και ανεξαρτησία.

4. Να έχει κάνει, τουλάχιστον, ένα μεγάλο μεθύσι. Από εκείνα που χάνεις τον έλεγχο, χορεύεις σαν τρελή, γελάς, κλαίς, μοιράζεσαι και νιώθεις. Ξέρεις, εκείνα που γυρίζεις πρωί στο σπίτι σου, δεν μπορείς να βάλεις το κλειδί στη πόρτα και δε σε νοιάζει καθόλου να γύρεις και να κοιμηθείς στο χαλάκι της εισόδου.

5. Να έχει πάει σε μια συναυλία από εκείνες που αφήνουν εποχή, που σε κάνουν να θέλεις να σκίσεις τα ρούχα σου μπροστά στη σκηνή, να βραχνιάζεις τραγουδώντας μαζί με τη μπάντα και να βρέχεσαι με μπύρα για να σβήσεις την προσωπική σου έκρηξη.

6. Να έχεις χάσει όλα τα περιττά κιλά που έχεις για να μη βρεθείς μπροστά σε ένα τεμπέλη μεταβολισμό και γίνεις μετά μια τροφαντή πενηντάρα τίγκα στη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

7. Να έχει βρει και να απολαμβάνει εκείνο το είδος άσκησης που κρατάει το κορμί της σε φόρμα και την ψυχολογία της απόλυτα ισορροπημένη.

8. Να έχει καταφέρει να αγαπήσει τον εαυτό της και να μην του βάζει συνεχώς συναισθηματικές παγίδες. Να τον σέβεται, να τον εκτιμά και να πιστεύει ότι του αξίζει το καλύτερο και μόνο.

9. Να έχει συγχωρήσει όλους τους πρώην της και να έχει απαλλαγεί από όλη την κακή ενέργεια των γκομενικών παρεξηγήσεων. Κανείς, άλλωστε, δε μπορεί να προχωρήσει με φορτίο στη πλάτη.

10. Να έχει ασχοληθεί με τη μαγειρική. Να έχει κάψει ένα κέικ στο φούρνο, να έχει πειραματιστεί πολλές φορές για να έχει πετύχει τη μπεσαμέλ. Να έχει νιώσει τη μύτη της να την γαργαλάει το άρωμα των μπαχαρικών, να έχουν τρέξει δάκρυα χαράς μπροστά σε ένα εξαιρετικό πιάτο. Να έχει γευτεί κουζίνες άλλων χωρών, να έχει καταλήξει στο φαγητό που θέλει να έχει όταν είναι θυμωμένη ή χαρούμενη ή ερωτευμένη.

11. Να έχει περάσει τρεις μέρες χωρίς κινητό, χωρίς υπολογιστή και χωρίς τηλεόραση.

12. Να έχει πάει σε ένα reunion συμμαθητών αντιμετωπίζοντας ακόμα και την πρώτη της μεγάλη, σχολική αγάπη.

13. Να έχει φλερτάρει μέχρι τελικής πτώσης σε ένα μπαρ και να καταφέρει να φύγει μόνη της από εκεί για να δώσει ένα μάθημα αυτοκυριαρχίας αλλά και σνομπισμού σε όλους εκείνους τους άντρες που νομίζουν ότι έχουν κάθε γυναίκα στο τσεπάκι τους.

14. Να έχει σταματήσει έναν ωραίο άντρα στον δρόμο και να του έχει εκφράσει τον θαυμασμό της αποδεικνύοντας ότι και οι γυναίκες άμα θέλουν, μπορούν.

15. Να έχει κάνει ένα extreme sport. Κάτι σε bungee jumping ή έστω κάτι πιο απλό όπως rafting, αναρρίχηση, κατάδυση ή ακόμα και πλέξιμο.

16. Να έχει δει μια θεατρική παράσταση που θα την έχει παρασύρει, ενθουσιάσει ή ακόμα και ταυτίσει με την πρωταγωνίστρια. Να έχει μείνει εκεί στη θέση της κολλημένη από τη συγκίνηση αδυνατώντας να πιστέψει τη δύναμη της τέχνης του θεάτρου. Να θέλει να σηκωθεί και να τρέμουν τα πόδια της.

17. Να έχει κάνει auto stop, να έχει γνωρίσει τον κάτοχο του αυτοκινήτου και να καταλήγει να πίνει μπύρες μαζί του εξιστορώντας του την ιστορία της ζωής της.

18.Να έχει αποφασίσει αν θέλει να κάνει παιδιά ή όχι. Ειδικά σε αυτό πρέπει να έχει καταλήξει γιατί αν όντως θέλει να κάνει παιδιά, θα πρέπει να βιαστεί για να μπορέσει και το σώμα της να ανταπεξέλθει και εκείνη να έχει τα κουράγια.

19. Να έχει ξυπνήσει ένα πρωί αποκλειστικά και μόνο για να απολαύσει την ανατολή του ήλιου, να γεμίσει από την ενέργεια του και να νιώσει ζωντανή και τυχερή που μπορεί να ζει αυτή τη μαγεία.

20. Να έχει κόψει το κάπνισμα.

21. Να έχει φτιάξει ένα μικρό κήπο ή ένα μπαλκόνι γεμάτο από λουλούδια. Να τα έχει δει να μεγαλώνουν, να έχει σκαλίσει το χώμα τους, να έχει στεριώσει με καλάμι τα τρυφερά κλαδιά τους, να έχει κόψει τα ξερά φύλλα τους για να δει να γεννιούνται στη θέση τους άλλα, τρυφερά και νέα.

22. Να έχει πάει στο γήπεδο και να έχετε φωνάξει και βρίσει σαν νταλικέρης για μια ομάδα.

23. Να έχει μάθει κάτι καινούριο που δεν είχε προλάβει να μάθει μέχρι και τα φοιτητικά της χρόνια. Μια νέα γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο ή ακόμα και μια τέχνη.

24. Να έχει φύγει από τη δουλειά που τη φθείρει, την αγχώνει, τη στεναχωρεί και τη μειώνει. Να τα έχει βροντήξει όλα πίσω της χωρίς να την νοιάζει πιστεύοντας ότι μπορεί να αλλάξει τη ρότα της ζωής της, να κάνει άλλο επάγγελμα και να διεκδικήσει μια καλύτερη καθημερινότητα για τον εαυτό της.

25. Να έχει βρει εκείνο το τραγούδι ή τη μελωδία που κάνει τη καρδιά της να πάλλεται. Να μπορεί ακούγοντας το να χαλαρώσει, να ταξιδέψει και να ονειρευτεί έστω για εκείνα τα λίγα λεπτά που διαρκεί.

Και…
26. Να έχει πάει μια Αυγουστιάτικη Πανσέληνο βαρκάδα. Να νομίζει ότι μπορεί να αγγίξει ο φεγγάρι. Να βλέπει τα νερά να λαμπυρίζουν. Να ακούει μόνο το σιγανό παφλασμό του νερού που δημιουργούν τα κουπιά πάνω στο δέρμα της θάλασσας. Και να νιώθει εκείνη την ώρα, πως όλος ο κόσμος είναι δικός της γιατί όλος ο κόσμος μπορεί να κλειστεί σε μια εικόνα με φεγγάρι, Αιγαίο, γαλήνη και δέος.

Τα 40 είναι κοντά. Κάποια πράγματα απ’ αυτά, τα έχω κάνει. Κάποια άλλα όχι.
Αυτά που έχουν γίνει, δεν θα είχα πρόβλημα να τα ζήσω ξανά..
Και όσα ακόμα δεν έχω προλάβει να κάνω, θέλω να τρέξω να τα πραγματοποιήσω. Γιατί μπορεί να λατρεύω τον Ελύτη αλλά δεν θέλω με τίποτα κάποια στιγμή να τραγουδώ αυτούς τους δικούς του στίχους από το «Παράπονο»:

 

Όσο κι αν κανείς προσέχει

όσο κι αν το κυνηγά,

πάντα- πάντα θα `ναι αργά

δεύτερη ζωή δεν έχει.

 


(yahoo)