Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Τα αντιπυρετικά βοηθούν στην εξάπλωση της γρίπης!!!


Τα αντιπυρετικά σκευάσματα βοηθούν στην εξάπλωση της γρίπης και όχι στον περιορισμό της, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B»...


Η μελέτη, που έρχεται στο φως σε μια εποχή που η γρίπη «αγριεύει» και στην Ελλάδα, προειδοποιεί ότι η ευρεία χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων είναι μάλλον «δώρο άδωρο», αφού οδηγεί σε χιλιάδες περισσότερα περιστατικά γρίπης και σε αυξημένους θανάτους από αυτήν.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Ερν, καθηγητή μαθηματικών και ερευνητή του Ινστιτούτου Ερευνών Λοιμωδών Νόσων, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας "Proceedings of the Royal Society B", σύμφωνα με το "Science" και το "New Scientist".
Οι ερευνητές υπολόγισαν πως η καταπολέμηση του πυρετού αυξάνει τον αριθμό των περιστατικών γρίπης ετησίως έως περίπου 5% (με σχετική αύξηση επίσης των θανατηφόρων κρουσμάτων).
Όταν οι άνθρωποι νοσούν από γρίπη, συνήθως παίρνουν αντιπυρετικά φάρμακα, γιατί κανένας δεν θέλει να νιώθει άσχημα. Όμως αποδεικνύεται πως αυτό που μας βολεύει, τελικά μπορεί να αποβεί σε βάρος των άλλων που θα νοσήσουν», εξηγεί ο δρ Ερν.
«Επειδή ο πυρετός στην πραγματικότητα μειώνει την ποσότητα του ιού στο σώμα ενός αρρώστου, άρα μειώνει και την πιθανότητα να μολύνει άλλους. Όταν αντιθέτως κάποιος παίρνει φάρμακα κατά του πυρετού, τελικά αυξάνει την ποσότητα του ιού στον οργανισμό του και έτσι διευκολύνει τη μετάδοσή του» προσθέτει ο ειδικός και τονίζει ότι οι συνέπειες είναι σημαντικές στο σύνολο του πληθυσμού.

«Οι άνθρωποι συχνά παίρνουν -ή δίνουν στα παιδιά τους- αντιπυρετικά φάρμακα για να πάνε στη δουλειά ή στο σχολείο. Νομίζουν ότι έτσι μειώνουν τον κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό στους άλλους, επειδή ο πυρετός τους πέφτει. Όμως, στην πραγματικότητα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: οι άρρωστοι μεταδίδουν πιο εύκολα τον ιό, ακριβώς επειδή ο πυρετός τους έχει πέσει», σύμφωνα με τον δρα Ερν.