Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Το "μάτι" στις τράπεζες...


"Φακελάκι" και στην τράπεζα!


Η φωτογραφία "το μάτι" είναι από τις εικαστικές δημιουργίες στο Facebook  "Σκούνα και Αερικά"
Μου "έφεξε" να πάω ανήμερα της γιορτής μου στην εθνική τράπεζα, μια μέρα μετά...

την απεργία τους. Ευτυχώς που οι ώρες (4,5 παρακαλώ) πέρασαν με τα τηλεφωνήματα που δεχόμουν. Στις 10.00 περνούσε από το ταμείο το 145 νούμερο κι εγώ με το 369 πέρασα στις 14.20. Για δύο ώρες, τρία ταμεία εξυπηρετούσαν τους πελάτες. Μετά έγιναν δύο, και οι υπάλληλοι ... σαν τις χελώνες. Ειδικά το "πλαινό" ταμείο.
Με το μαγικό χαρτάκι στο χέρι έφυγα και πήγα στη μητέρα μου για καφέ. Με την εμπειρία της - μια και ως συνταξιούχος είναι μόνιμη πελάτισσα της εθνικής - μου λέει "Πήγαινε και πιο νωρίς γιατί κάποιος θα βαρεθεί και θα φύγει και ίσως σου δώσει το δικό του νούμερο. Αλλά πρόσεχε το "πλαινό" ταμείο. Δεν ακολουθεί τη σειρά, παίρνει πελάτες έναντι κάποιων ευρώ".
Μου έδωσε τροφή, δε λέω, και αφού είχα όρεξη την έστησα και παρακολουθούσα τις κινήσεις.
Πράγματι στο πλαινό περίμεναν κάποιες ηλικιωμένες και πάνω από το ταμείο είχε το νούμερο 241. Επί μισή ώρα άλλαζαν οι κυρίες που περίμεναν, η μία μετά την άλλη αλλά το νούμερο πάνω από το ταμείο είχε κολλήσει στο 241.
Με τη σιγουριά (από το μυστικό που μου είχε ξεφουρνίσει η μητέρα μου) φωνάζω δυνατά. "Κυρία μου, μας δείχνετε το νούμερο που έχετε; Και σεις που μόλις τελειώσατε τη συναλλαγή πείτε μας τι νούμερο είχατε; Γιατί πολλές καταγγελίες έχουμε ακούσει και τα νούμερα μένουν στάσιμα".
Καταλαβαίνετε τι έγινε; Δεν είχαν αφενός τα νούμερα, αλλά και κανένας από τους ηλικιωμένους που γνώριζε τη μέθοδο δεν είπε κουβέντα. Τις κάλυπταν. Που σε άλλες περιπτώσεις, πετάνε τη σκούφια τους για καυγά. Τώρα κουνούσαν το κεφάλι, σαν να έλεγαν "Τι μας λες τώρα;" Η τέλεια συγκάλυψη,
Έφτασα στο διευθυντή και τον ρώτησα εάν γνώριζε για το "φακελάκι" που δίνουν κάποιοι για να ξεπεράσουν τη λίστα. Δε μου αντιμίλησε, λες και ήταν σίγουρος για τις καταγγελίες. Αντ'αυτού, άλλαξε με μιας ο τρόπος συναλλαγής και πολύ γρήγορα εξυπηρετούσε τους ταλαίπωρους πελάτες ακόμα και το "πλαινό" ταμείο.
Εάν κατηγορούσα εσένα, ότι παίρνεις από τα γερόντια 5 ευρώ, άλλες φορές 10 και άλλες 20 δε θα σου γύρναγαν τα μάτια ανάποδα; Θα δεχόσουν ως αθώος αυτή την κατηγορία;
Και όμως, όπως μου είπε ο διπλανός μου - συνομήλικός μου - να γιατί δε θα αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα, "όσες τρόικες και να βάλουν μνημόνια. Εμείς οι ίδιοι δεν αλλάζουμε. Συντηρούν τη σαπίλα, δίνοντας αδιαμαρτύρητα το στέρημά τους οι συνταξιούχοι σε αυτούς που πρέπει να κάνουν απλά τη δουλειά τους. Το αυτονόητο".
Η μητέρα μου μπορεί να μην έκανε ποτέ αυτό το πείραμα που έκανα εγώ στο "πλαινό" ταμείο. Τα βλέπει όμως, τα κατηγορεί, αλλά δεν τα ξεμπροστιάζει. Ντρέπεται να ξεμπροστιάζει. Και ας γνωρίζει ποιος ή ποια υπάλληλος έχει μαζέψει ενα σωρό μαύρα χρήματα από αυτές τις παράνομες συναλλαγές. Ε,εκεί ποντάρουν λοιπόν όσοι μας κλέβουν μπροστά στα μάτια μας. Στην ντροπή που νιώθουμε, μήπως και τους προσβάλλουμε. Ποιούς; Τους επαγγελματίες παράνομους; Στην ουσία είμαστε συνυπεύθυνοι... (madeincreta)
* Η Δήμητρα Σωτηριάδου είναι δημοσιογράφος, ιδρυτικό μέλος της κίνησης ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αρθρογραφεί και στο vetonews.gr