Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Παιδί και διατροφή! SOS από τα τροφικά σκουπίδια…




Τα τελευταία χρόνια, οι διατροφικές μας συνήθειες, άλλαξαν. Μαζί μ’ αυτές δυστυχώς άλλαξαν...

και των παιδιών, με αποτέλεσμα τα προβλήματα παιδικής παχυσαρκίας, ανορεξίας, παιδιά με χοληστερίνη και αναιμία, να είναι σύνηθες φαινόμενα.

Όπως είναι γνωστό τα παιδιά είναι σαν τα σφουγγάρια και ρουφούν κάθε ενέργεια των μεγάλων. Ο κόσμος τους είναι μια μικρογραφία των ενηλίκων.
Δίνουμε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας για το τι πρέπει και τι όχι να τρώμε;. Όταν μας βλέπουνε μπροστά σε μια τηλεόραση να καταβροχθίζουμε πίτσες, σουβλάκια, πατατάκια, σοκολάτες και ό,τι πιο βλαβερό για την υγεία μας, πως θέλουμε εμείς να το πείσουμε να φάει το γιαουρτάκι του, φρούτα και λαχανικά, χυμούς και ό,τι όλο είναι κατάλληλο για την ηλικία τους.
Αρχίζουν οι γκρίνιες, τα σπαστικά κλάματα και ένα γιαούρτι να καταλήγει στο πάτωμα αντί στο στομάχι του παιδιού. Έτσι, αναγκάζονται οι περισσότεροι γονείς, να του δώσουν τα πατατάκια που τρώνε, τα μπισκότα και όλα τα λοιπά τροφικά σκουπίδια.
Κι έτσι μια ωραία μέρα, το παιδί καταλήγει να γίνει παχύσαρκο, τα επίπεδα της χοληστερόλης να ανεβαίνουν στα ύψη, οι αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό τους να χτυπάνε κόκκινο. Και τότε, αν το ανακαλύψουμε φυσικά, «αναγκάζουμε» το παιδί να τραφεί σωστά.
Πως μπορούμε από τη μια μέρα που έτρωγε 2-3 παγωτά, σοκολάτες, πατατάκια, να του τα απαγορεύσουμε τελείως; Για να μην φτάσουμε στα άκρα και επειδή τα παραπάνω φαινόμενα τείνουν να αφορούν το κάθε σπίτι, καλό είναι να πάρουμε δραστικά μέτρα και να πούμε ναι στη σωστή διατροφή της οικογένειας.
Βάλτε στη ζωή σας τα φρούτα και τους φυσικούς χυμούς. Όταν θέλουμε κάτι γλυκό μπορούμε να φάμε μια μπανάνα, λίγο μήλο με μέλι, σοκολατάκι υγείας. Αντί για αναψυκτικό ή έτοιμο χυμό εμπορίου, στύψτε μια πορτοκαλάδα, κάντε ένα μιλκ- σέικ από φρούτα.
Αντί για να μασουλάτε πατατάκια, φάτε κριτσίνια και παξιμάδια και κόψτε σε ωραία σχήματα αγγουράκια και καροτάκια. Φτιάξτε μια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι ή ακόμα γιαούρτι με κορν- φλέικς, μέλι και τριμμένο μπισκότο ολικής άλεσης.
Μειώστε τα λιπαρά στα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη στιγμή που το παιδί είναι πάνω από 2 με 3 ετών. (Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας)
Φτιάξτε σουβλάκια με λαχανικά, κοτόπουλο, γαλοπούλα ή κεφτεδάκια που έχετε ψήσει στο φούρνο!
Για να μειώσετε τις λιγούρες, να ικανοποιήσετε τη γεύση σας, αλλά και παράλληλα να τρέφεστε υγιεινά όλη η οικογένεια, υπάρχουν αρκετές λύσεις σύντομες και απολαυστικές…

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός