Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Αρχαίοι Έλληνες στη λίστα των «100» κορυφαίων του Time


Μαζί με τη λίστα των 100 ανθρώπων που επηρεάζουν τον κόσμο μας σήμερα, το περιοδικό TIME δημοσίευσε και τη λίστα των 100 κορυφαίων όλων των εποχών. Μεταξύ αυτών και 8 Έλληνες, αν και πολύς κόσμος έχει τη γνώμη ότι θα μπορούσε να είναι περισσότεροι...


Πρόκειται για τους: 
Όμηρος
Φέρεται ως ο συγγραφέας των ποιητικών κειμένων της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, από τα πρώτα κείμενα της Ιστορικής περιόδου της αρχαίας Ελλάδας, γνωστά ως «Ομηρικά Έπη». Θεωρείται ο μεγαλύτερος αρχαίος επικός ποιητής όλων των εποχών. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Όμηρος ήταν τυφλός αφηγητής, και δημιούργησε τα έπη του, αντλώντας στοιχεία από τοπικούς μύθους και θρύλους. 
Ευριπίδης (480 π.Χ. - 406 π.Χ.)
 Υπήρξε ένας από τους 3 μεγάλους τραγικούς ποιητές της αρχαίας Ελλάδας, μαζί με τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή. Είναι συνυφασμένος με την θεατρική πρωτοπορία που προφανέστατα έχει επηρεάσει το μοντέρνο δράμα, ιδιαίτερα στην παρουσίαση των παραδοσιακών, μυθικών ηρώων ως συνηθισμένων ανθρώπων σε εξαιρετικές, ωστόσο, συνθήκες.
Πλάτωνας 
Η φιλοσοφική του σκέψη είναι ιδιαιτέρως εμφανής στους «Σωκρατικούς Διαλόγους» (36 διάλογοι και 13 επιστολές) , οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί για να διδάξουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων όπως η φιλοσοφία, η λογική, η ηθική, η ρητορική και τα μαθηματικά. Μεταξύ άλλων, έγραψε την Απολογία του Σωκράτους (οποία θεωρείται ως μια σχετικά ακριβής καταγραφή της απολογίας του Σωκράτη στη δίκη που τον καταδίκασε σε θάνατο), το Συμπόσιο (όπου μιλά για τη φύση του έρωτα), τον «Πρωταγόρα» (όπου μεταξύ άλλων θεμελιώνεται θεωρητικά η αρχή της «πρόληψης» που δεν λαμβάνει την ποινή ως απολύτως «ανταποδοτική»), τον «Παρμενίδη» και τον «Θεαίτητο» (όπου θεμελιώνει την αντικειμενικότητα του λόγου και της ιδέας), ενώ σε 2 μακρούς διαλόγους, την Πολιτεία και τους Νόμους, περιέγραψε την ιδανική πολιτεία. Ακόμα, εισήγαγε την έννοια της ουτοπίας και την παραβολή του σπηλαίου. 
Αριστοτέλης 
Υπήρξε φυσιοδίφης, φιλόσοφος, δημιουργός της λογικής και ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας. Ο Αριστοτέλης υπήρξε δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ τα έργα του περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως φυσική, μεταφυσική, ποίηση, θέατρο, μουσική, λογική, ρητορική, γλωσσολογία, πολιτική, διακυβέρνηση, ηθική, βιολογία, ζωολογία. 
Ευκλείδης 
Έλληνας μαθηματικός, γνωστός ως ο «πατέρας» της Γεωμετρίας. Ο Ευκλείδης συστηματοποίησε και έθεσε σε στέρεες θεωρητικές βάσεις τα συμπεράσματα στα οποία έφτασαν ο Θαλής, ο Εύδοξος και άλλες προσωπικότητες της εποχής. Ο Ευκλείδης είχε την ικανότητα να ανασυντάξει τις αποδείξεις των θεωρημάτων σε σύντομους αυστηρούς όρους. 
Σαπφώ 
Αποκαλούμενη και «Σαπφώ η Λεσβία» από τον τόπο καταγωγής της) (~ 630 - 570 π.Χ.), ήταν Eλληνίδα λυρική ποιήτρια από τη Λέσβο, ιδιαίτερα γνωστή και δημοφιλής ήδη από την αρχαιότητα. Από το όνομά της προέκυψε ο όρος «λεσβία». Η Σαπφώ θεωρείται με την ποίησή της, που ήταν γραμμένη στην αιολική διάλεκτο, ως η σημαντικότερη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας. 
Περικλής 
Πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός του 5ου αιώνα π.Χ., γνωστού και ως «Χρυσού Αιώνα», και πιο συγκεκριμένα, της περιόδου μεταξύ των Περσικών Πολέμων και του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η δύναμη, δόξα και η φήμη την οποία χάρισε στην Αρχαία Αθήνα έδωσαν το όνομά του σε μια ολόκληρη εποχή. Υπήρξε ακόμα μέγας υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου και ως αποτέλεσμα, κατά την εποχή του, τέθηκαν οι βάσεις του λεγόμενου Δυτικού Πολιτισμού. 
Μέγας Αλέξανδρος
Θεωρείται ως ο σπουδαιότερος στρατηγός της ιστορίας, καταφέρνοντας σε ηλικία μόλις 33 ετών να κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου (4ος αιώνας π.Χ.). Ολοκλήρωσε την ενοποίηση των αυτόνομων ελληνικών πόλεων-κρατών της εποχής, φτάνοντας στις παρυφές της Ινδίας. Ήταν αήττητος στη μάχη, ίσως ο πιο επιτυχημένους στρατηγός της ιστορίας. Πάντως σίγουρα τα «έργα» του διδάσκονται και αναλύονται ακόμα σε όλο τον κόσμο. (zougla.gr)
Paulitos