Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα εκτός των πυλών

3ος προορισμός: Βέλγιο

Στο Βέλγιο τώρα, ο Sinterklaas και ο πολύτιμος βοηθός του Zwarte Piet μοιράζουν τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Ο Sinterklaas δεν είναι ο Santa Claus ή αλλιώς Αϊ Βασίλης, αλλά ο Άγιος Νικόλας, που επισκέπτεται κάθε σπίτι δύο φορές.
Στις 4 Δεκεμβρίου έρχεται για να ελέγξει την συμπεριφορά κάθε παιδιού, για να δει ποιος ήταν άτακτος και ποιος ήταν φρόνιμος. Μετά, στις 6 Δεκεμβρίου επιστρέφει με δώρα και γλυκά για όλους και τα αφήνει μέσα στα παπούτσια ή στα μικρά καλάθια που τα παιδιά τοποθετούν δίπλα στην είσοδο για να μπορεί να τα βρει εύκολα. Ακόμη, για να τον καλοπιάσουν, αφήνουν σανό, νερό και καρότα για το άλογο ή το γαϊδουράκι του.

Η Ημέρα των Χριστουγέννων αφιερώνεται σε θρησκευτικούς εορτασμούς και σε θεατρικές παραστάσεις με θέμα τη Θεία Γέννηση, οι οποίες επιχορηγούνται από τις εκκλησίες. Συχνά τα κοστούμια που χρησιμοποιούνται θυμίζουν αυτά του 16ου αιώνα, όταν ξεκίνησε αυτό το έθιμο.
Ένα άλλο έθιμο που τηρείται σε μικρά χωριά είναι η επιλογή τριών ενάρετων ανθρώπων, οι οποίοι παριστάνουν τους Τρεις Μάγους και τριγυρίζουν στην πόλη, τραγουδώντας τα κάλαντα και λαμβάνοντας διαφόρων ειδών κεράσματα.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Παιδαγωγός