Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα εκτός των πυλών

5ος προορισμός: Γουατεμάλα

Τα Χριστούγεννα στη Λατινική Αμερική είναι γνωστά ως Las Posadas, Navidad και de los Tres Reyes Dia. Όλη την περίοδο τα σπίτια και οι δρόμοι είναι στολισμένοι με φωτεινά λουλούδια και πολύχρονα στολίδια. 
Πρόκειται για μια αρκετά  σημαντική εορτή  για τους λατινοαμερικάνους, επικεντρωμένη γύρω από την μακραίωνη ιστορία του Nacimiento,  των παιδιών του Χριστού.
Εννιά ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, οι δρόμοι πλημμυρίζουν από τις περίφημες «ποσάδας» (posadas), δηλαδή τις πομπές που αναπαριστούν την αναζήτηση καταφυγίου στο δρόμο προς τη Βηθλεέμ.
Ο ήχος των τυμπάνων και τα κροταλίσματα συνοδεύουν τη μεταφορά της Παναγίας και του Ιωσήφ από σπίτι σε σπίτι, όπου τραγουδώντας τα κάλαντα, ζητάνε καταφύγιο για την Αγία οικογένεια.
Μετά από μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων, οι πόρτες ανοίγουν και η Παναγία με τον Ιωσήφ πηγαίνουν στον χώρο που έχει στηθεί η σκηνή της Γέννησης (nacimiento), όπου θα παραμείνουν μέχρι το επόμενο βράδυ που θα ξαναβγούν προς αναζήτηση καταφυγίου. Όσοι συνοδεύουν την πομπή οργανώνουν μια μεγάλη γιορτή με ποντς, ρολάκια γεμιστά με διάφορα συστατικά (hot tamales) και πολύ χορό.


Η πομπή συνεχίζεται για εννέα ημέρες πηγαίνοντας κάθε μέρα σε διαφορετικό σπίτι.
Το τελευταίο σπίτι, την ένατη ημέρα, παραμονή των Χριστουγέννων,
ο Ιησούς Χριστός προστίθεται στην φάτνη που βρίσκεται στο ένατο σπίτι που υποδέχεται την Αγία Οικογένεια. Το σπίτι αυτό πρέπει να είναι μεγάλο για να χωρέσει όλους όσους ακολουθούσαν την πομπή.
Μετά την πομπή, ακολουθεί η μεσονύκτια λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και αμέσως μετά το εορταστικό δείπνο.
Όσο για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, έγινε δημοφιλές στη Γουατεμάλα εξαιτίας του Γερμανικού πληθυσμού που ζει εκεί. Ο Ιησούς Χριστός αφήνει τα δώρα για τα παιδιά κάτω από το δέντρο το πρωί των Χριστουγέννων. Οι γονείς και οι μεγάλοι ανταλλάσσουν τα δώρα την Πρωτοχρονιά.
Ένα ακόμα έθιμο είναι το κάψιμο του «Διάβολου» σε έναν συμβολισμό που θέλει να καίγονται μαζί του όλα τα προβλήματα του έτους, ώστε να ξεκινήσει η νέα χρονιά απαλλαγμένη απ’ αυτά. Σύμφωνα με την παράδοση, πρόκειται για μια κίνηση που απομακρύνει όλα τα κακά πνεύματα από τα σπίτια και τις γειτονιές.
Feliz Navidad

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Παιδαγωγός