Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Μπομπιροταξιδέψτε…

Τα σχολεία τελείωσαν και οι κατεργάρηδες θέλουν παραλία, βουτιές και παιχνίδια με την άμμο. Χρειάζονται επειγόντως διακοπές, όπως και εσείς άλλωστε.
Ήταν μια κουραστική χρονιά, γεμάτη άγχος, τρέξιμο, ευθύνες, ρουτίνα. Καιρός δεν είναι να αρχίσετε τις αποδράσεις; Να κάνετε κανά μπανάκι, να χαλαρώσετε λίγο. Θα μου πείτε: «Καλά τρελή είσαι; Μαζί με τα παιδιά, διακοπές και χαλάρωμα; Ένας εφιάλτης. Σκέτος πονοκέφαλος!»
Φυσικά. Οι μπόμπιρες είναι έτοιμοι για δράση και αυτό που ζητούν από εσάς είναι να διασκεδάσετε μαζί τους, κάνοντας τη φροντίδα και την προστασία, παιχνίδι! Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και γεμίστε, εκτός από το άλμπουμ με τις φωτογραφίες, το άλμπουμ της ζωής σας με αξέχαστες αναμνήσεις.
Βουνό ή θάλασσα, όποιος κι αν είναι ο προορισμός σας, χαρείτε τον, διασκεδάζοντας, παίζοντας, χαλαρώνοντας, γεμίζοντας τις «μπαταρίες» σας για την επόμενη χρονιά που έρχεται. Ταξιδέψτε…
Θα μου πείτε ωραία όλα αυτά, όμως η πράξη αποδεικνύει άλλα. Πολλά τα ατυχήματα, οι αδιαθεσίες και οι μολύνσεις. Τι κάνουμε σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Θέλει λιγάκι προσοχή. Εντάξει είπαμε να χαλαρώσετε, αλλά μην το παρακάνετε.
Απλά παίρνεται μαζί σας μια τσάντα παραπάνω, που δεν θα έχει τίποτα άλλο, παρά μόνο ένα μικρό φαρμακείο, για ώρα ανάγκης. Μην ξεχάσετε λοιπόν, ένα θερμόμετρο, αντισηπτικό, βαμβάκι και γάζες, ελαστικό επίδεσμο, αλοιφές για εγκαύματα και τσιμπήματα, αντιπυρετικό σιρόπι.
Προσοχή όμως και τα μάτια σας δεκατέσσερα. Μην παίρνεται αντιβιοτικά φάρμακα ή άλλα, που χρειάζονται συνταγή ιατρού. Αν συμβεί κάτι σοβαρό, απευθυνθείτε σ’ ένα γιατρό και μην πανικοβάλλεστε.
Βέβαια, εάν υπάρχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα, θα πρέπει να πάρετε μαζί σας τη θεραπευτική αγωγή που σας έχει δώσει ο παιδίατρος σας, καθώς επίσης και το τηλέφωνο του. Η συμβουλή του θα σας είναι χρήσιμη και θα σας βγάλει από πολλούς μπελάδες.
Λίγη προσοχή, ασφάλεια και πρόβλεψη χρειάζεται. Προς Θεού, δε σας λέω να γίνεται εκνευριστικά υπερπροστατευτικοί, αλλά και μην «αράζετε» στις ξαπλώστρες και πίνετε το φραπεδάκι σας, αδιαφορώντας για το τι κάνει εκείνος ο μπόμπιρας με το κουβαδάκι στην άμμο και το νερό, χωρίς καπέλο και αντηλιακό. Τόσο η άμμος, όσο και ο ήλιος, είναι η χαρά του παιδιού. Κρύβουν όμως, πολλούς κινδύνους.


Αν είστε προετοιμασμένοι, ψύχραιμοι, αλλά και χαλαροί, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε τις διακοπές σας με ασφάλεια και θα ξεκουραστείτε. Στη ζωή η κάθε στιγμή είναι μοναδική. Ζήστε την και μοιραστείτε την μαζί με τα παιδιά σας.


Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος
Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια