Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Η μεγαλύτερη γιορτή του Μαΐου, ίσως και της Ορθοδοξίας, είναι στη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις 21 του μήνα.
Η λατρεία, η εκτίμηση και ο σεβασμός που τρέφει ο Ελληνικός λαός στους δυο αγίους είναι μεγάλη, γεγονός που συντέλεσε στο να είναι δυο από τα πιο αγαπητά ονόματα, όπως επίσης, και οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες σ’ αυτούς είναι αρκετές.
Το πνεύμα του μονοκράτορα Κωνσταντίνου ήταν αρκετά οξύ, ώστε να προβλέψει ότι μια νέα αυτοκρατορία για να πάει μπροστά χρειάζεται και μια νέα θρησκεία, όπως ακόμα και μια νέα πρωτεύουσα. Έτσι έχτισε τη Νέα Ρώμη πάνω στο Βυζάντιο, στην παλιά αποικία των Μεγαρέων.
Η πόλη επεκτάθηκε, μεγάλωσε, κυριάρχησε και έγινε το κέντρο του ανατολικού Χριστιανικού κόσμου, για 1000 χρόνια, όπου και έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων.
Ο Άγιος-Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος, με πυγμή, δύναμη, πίστη και την αγάπη του κόσμου, κατάφερε να σταματήσει τους διωγμούς των χριστιανών, να κηρύξει την ανεξιθρησκία και να κάνει το Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του κράτους.
Η μητέρα του, Αγία Ελένη, ταξίδεψε μέχρι την Παλαιστίνη και ανάσκαψε όλο το λόφο του Γολγοθά, μέχρι που βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και τα καρφιά που σταύρωσαν το Χριστό.

(Στην εικονογραφία εμφανίζεται μαζί με τον γιο της και στη μέση κρατούν τον Τίμιο Σταυρό)
Η εκκλησία έδωσε τον τίτλο του Μέγα, στον Άγιο Κωνσταντίνο, όπως επίσης και τον τίτλο των Ισαποστόλων και στους δυο άγιους.
Σύμφωνα με τις παραδόσεις και τη λαογραφία του τόπου μας, χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας αυτής είναι: «η τελετή των Αναστεναριών» ή αλλιώς τα «αναστενάρια», όπου, μια ομάδα Αναστενάρηδων αποτελούν ένα λατρευτικό θίασο με αρχηγό τον Αναστενάρη, τον ικανότερο ή γεροντότερο, με έδρα τους το «κονάκι», όπου φυλάσσουν τις «Χάρες» ή τους «Παππούδες» (εικόνες των Αγίων που τους έχουν κρεμάσει κουδούνια) και τα μουσικά όργανα (λύρα, μεγάλο τύμπανο, αυλό, γκάιντα) που θα τους συνοδέψουν στο χορό τους.
Σύμφωνα όμως με μελέτες, η τελετή έχει ρίζες πιθανόν από την αρχαία Διονυσιακή λατρεία και αν και είναι αντίθετη με την εκκλησία μας, δεν παύει να είναι μια γιορτή και να έχει χιλιάδες υποστηρικτές - θαυμαστές.


Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός