Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Διατροφικό ... savoir vivre στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι


Της Γιούλης Ε.Φραγκιαδουλάκη


Τα Χριστούγεννα, όπως και οι περισσότερες γιορτές, είναι συνδεδεμένα με άφθονο φαγητό, ποτό και κυρίως αμαρτωλά...

γλυκά, από μελομακάρονα και κουραμπιέδες μέχρι δίπλες και πίτες. Δε χρειάζεται να στερηθούμε όλες αυτές τις λιχουδιές, αρκεί να κάνουμε τις σωστές επιλογές. Για να επιτύχουμε, λοιπόν, τη σταθεροποίηση του βάρους μας χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και κυρίως δίχως να στερηθούμε τα γλυκά των Χριστουγέννων, μπορούμε να θέσουμε κάποια όρια όσον αφορά το φαγητό αλλά και τα γλυκά που καταναλώνουμε την περίοδο των εορτών.
Η δύσκολή ώρα έφτασε! Κάθεστε στο γιορτινό τραπέζι και δεν ξέρετε τι να πρωτοφάτε· καλό θα ήταν να έχετε σκεφτεί ήδη τις επιλογές που θα κάνετε, ώστε να μην πέσετε στη παγίδα και παρεκκλίνετε πολύ από το φυσιολογικό. Μπορείτε να μειώσετε αρκετά τις θερμίδες που θα πάρετε αν επιλέξετε άπαχο κρέας, όπως γαλοπούλα γεμιστή ή κοτόπουλο και σαλάτα εποχής. Αν θέλετε πατάτες, προτιμήστε τις πατάτες φούρνου από τις τηγανητές, αφού έτσι γλιτώνετε περίπου 200 θερμίδες. 
Κάτι που δεν μπορεί να λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι είναι τα γλυκά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε με τα γλυκά είναι να τα καταναλώνετε σε μικρή ποσότητα. Ωστόσο, όλοι αναρωτιέστε ποιο είναι το καλύτερο γλυκό των Χριστουγέννων.
Η απάντηση είναι εύκολη αν σκεφτούμε τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του καθενός. Οι κουραμπιέδες αποτελούνται από βούτυρο, αμύγδαλα, ζάχαρη, νερό και αυγό. Τα μελομακάρονα αποτελούνται από αλεύρι, χυμό πορτοκάλι, ελαιόλαδο, νερό, ζάχαρη, μέλι, καρύδια, σόδα, κανέλα και γαρύφαλλο. Αυτά που κάνουν το μελομακάρονο να "υπερτερεί" έναντι του κουραμπιέ είναι το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και μονοακόρεστων λιπαρών, ενώ τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συνεπώς, τα λιπαρά του μελομακάρονου είναι ωφέλιμα, καθώς φημίζονται για την καρδιοπροστατευτική τους δράση.
Αντιθέτως, το βούτυρο που περιέχεται στον κουραμπιέ είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και η συχνή κατανάλωσή του ευθύνεται για την εκδήλωση πολλών προβλημάτων υγείας. Καλό είναι, λοιπόν, να αντικαθιστούμε το βούτυρο με μαλακή μαργαρίνη.

* Η Γιούλη Ε. Φραγκιαδουλάκη είναι Διαιτολόγος - διατροφολόγος, BSc, επιστημονική υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης