Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Τέλος στη ταλαιπωρία για να παρκάρεις… Πλέον θα βρίσκεις θέση ΑΜΕΣΩΣ!



Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ήρθε να δώσει τέλος...
στο Γολγοθά της εύρεσης θέσης πάρκινγκ.
Πόσες φορές έχεις κάνει κύκλους με το αμάξι γύρω από το χώρο που θέλεις να πας για να βρεις πάρκινγκ; Πόσες φορές έχεις αγανακτήσει και έχεις φύγει γιατί δεν μπορείς απλά να παρκάρεις; Πόσοι κίνηση έχουν οι δρόμοι από ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν απλά μία θέση.
Η τεχνολογία που θα μας λύσει τα χέρια, ή μάλλον που θα μας βρίσκει θέσεις πάρκινγκ έρχεται!
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το έργο της ελεγχόμενης στάθμευσης από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στον ιστότοπο www.promitheus.gov.gr
Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την επίλυση της καθημερινής αναζήτησης θέσης στάθμευσης στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας που αποτελεί ένα σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα για την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Έρευνες έχουν επιδείξει ότι περίπου το 30% της κυκλοφοριακής συμφόρησης προκαλείται από αυτοκίνητα που ψάχνουν να παρκάρουν.
Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε μιλάνε για ένα σύστημα που θα υποδεικνύει περίπου 20.000 θέσεις (πιλοτικά, με προοπτική αύξησης του αριθμού) σε δήμους όλης της Ελλάδας σε πραγματικό χρόνο. Θα κατευθύνει τους οδηγούς στις θέσεις αυτές και το πιο σημαντικό από όλα θα προστατεύει από τη παράνομη στάθμευση τις θέσεις για ΑμεΑ, καθώς, και τις ράμπες πρόσβασης στα πεζοδρόμια.
Η ανίχνευση των εκάστοτε θέσεων θα πραγματοποιείται από ειδικούς αισθητήρες που θα τοποθετηθούν στο οδόστρωμα ή/ και από οπτικούς αισθητήρες.
Το έργο αυτό έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς ΦΠΑ και διάστημα υλοποίησης τριάντα μηνών και θα περιλαμβάνει:
Τεχνολογία Geo-Location μέσω της οποίας οι οδηγοί θα βρίσκουν θέση στάθμευσης μέσω smartphone.
Εφαρμογή PDA, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον δημοτικό αστυνομικό να λαμβάνει στο PDA του αυτόματα εντολές για παράνομη στάθμευση.
Εφαρμογές για smartphone θα αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του εμπορικού κόσμου της περιοχής και οδηγών- επισκεπτών που θα δίνει πληροφορίες για προσφορές, νέες αφίξεις προϊόντων κ. α., χωρίς χρέωση.
Ευελιξία πληρωμών, οι οποίες θα γίνονται με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους (ξυστή κάρτα, αγορά προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης, χρήση κινητού, μέσω SMS ή εφαρμογών πληρωμής για smartphone, φωνητικής πύλης IVR).
Αισθητήρες στάθμευσης που ελέγχουν τη θέση στάθμευσης και μπορούν να τοποθετηθούν στο οδόστρωμα ή στο πεζοδρόμιο και θα λειτουργούν με μπαταρία.
Τεχνολογία Loyalty Scheme: Το σύστημα θα προβλέπει ενέργειες επιβράβευσης για όσους το χρησιμοποιούν συχνά, ενισχύοντας τη σχέση του δήμου με τους πολίτες αλλά και την εικόνα του συστήματος σε νέους χρήστες.
Το σύστημα θα περιλαμβάνει ειδικές προδιαγραφές τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους ευάλωτους χρήστες, όπως είναι τα άτονα μειωμένης κινητικότητας.
Ειδικά για τα άτομα µε ειδικές ανάγκες, το σύστημα θα φροντίζει για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των θέσεων στάθμευσης με ειδικούς αισθητήρες. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα καταχώρισης και διαχείρισης των ειδικών ομάδων χρηστών (μόνιμοι κάτοικοι περιοχής, ΑμεΑ, δικαιούχοι ειδικών τιμολογίων κ.λπ.).
Σίγουρα μία επαναστατική τεχνολογία που θα βοηθήσει πάρα πολύ τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων και θα μας γλιτώσει από νεύρα, αργοπορία και το κυριότερο κατανάλωση καυσίμων! (neolaia.gr)