Τρίτη 3 Απριλίου 2018

«Οι κόρες της ανάγκης»… στο γραφείο του Παύλου



Η Κλωθώ είναι η Κόρη της Ανάγκης, κατά τον Πλάτωνα…
όπως αναφέρει η συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Η Μοίρα που υφαίνει το νήμα της ζωής των ανθρώπων.

Και η Τζίνα σ’ αυτό εδώ το βιβλίο, κατά κάποιον τρόπο «υφαίνει» τη ζωή των δικών της ηρώων, ηρώων που δεν τους συναντάς εύκολα στην καθημερινότητά μας, αλλά και που δύσκολα ταυτίζεσαι μαζί τους.

Οφείλω να πω ότι με κέρδισε με την αμεσότητα, με την αβίαστη ροή του συγγραφικού της λόγου, μα πιο πολύ γιατί με την τριβή της πάνω στο γραπτό, έχει δημιουργήσει ως συγγραφέας το δικό της λόγο, μακριά από τους κλασικούς δωρικούς ρυθμούς, τη βασιλική με τρούλο, ή ακόμα με πρόναους και χαοτικά κείμενα που εντυπωσιάζουν τους «κριτικούς» βιβλίων, αλλά κουράζουν τον αναγνώστη.

Με κέρδισε από τις πρώτες σελίδες, με προβλημάτισε, με έκανε να σταματήσω την ανάγνωση και να χαθώ στις ζωντανές εικόνες που μου είχε δημιουργήσει, να αφουγκραστώ τα θέλω των ηρώων της.

Τρεις ηρωίδες, τρεις γυναίκες με το δικό τους ψυχικό πλούτο η καθεμία, ξετυλίγουν την ιστορία…

Μια ιστορία με απρόοπτα γεγονότα, ανατροπές, έρωτες, πόνο και αγάπη, μια ιστορία με αλήθειες που πονάνε, αλλά και με αγνές εικόνες από τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, εικόνες που δύσκολα της συναντάς σε νέα συγγράμματα.

Κι αν θέλαμε να προσδιορίσουμε την ταυτότητα αυτού του βιβλίου, εύκολο θα ήταν να πούμε ότι είναι ένα ψυχογράφημα, κάτι όμως κατά την προσωπική μου άποψη δεν είναι ακριβώς έτσι…

«Οι κόρες της ανάγκης» της Τζίνας Ψάρρη λοιπόν, είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με έντονο το στοιχείο των ανθρώπινων ισορροπιών, με φόντο την αγάπη, την ελπίδα και τη «Μοίρα».

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα αισθημάτων, που κινείται πάνω στην κόψη της λεπτότητας ανάμεσα στο πόνο, το θάνατο, τη συγχώρεση, την αποδοχή… το λάθος.

Ένα βιβλίο που θα το αγαπήσετε για την αμεσότητά του, τις αλήθειες που θα συναντήσετε στα λόγια και τη ζωή των ηρώων, ένα βιβλίο που θα σας εκπλήξει ευχάριστα και ίσως σας κάνει να δείτε τη ζωή από μια άλλη οπτική γωνία.

Γιατί όπως αναφέρει και η συγγραφέας «…η αγάπη είναι μια λέξη ακίνδυνη είναι κι οφείλουν να νιώσουν το άγγιγμά της χωρίς φόβο».

Παύλος Ανδριάς
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
by Alogyros News