Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Τα «αρνητικά συναισθήματα» στον… καθρέφτη μου

Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου


Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου ποια είναι η πιο όμορφη...

Μη κάνετε ποτέ αυτή την ερώτηση στον καθρέφτη σας όταν είστε γεμάτοι με αρνητικά συναισθήματα γιατί είναι σίγουρο  ότι η απάντηση που θα πάρετε ή καλύτερα αυτό που θα νομίζετε ότι ακούτε δεν θα είναι καθόλου ενθαρρυντικό.
Συνήθως όταν κατακλυζόμαστε από το άγχος της καθημερινότητας και από την πίεση της δουλειάς, όταν η ερωτική μας ζωή δεν είναι αυτή που θα θέλαμε και έχουμε πλάι μας έναν κακό σύντροφο, όταν ακόμη και η κοινωνική μας δικτύωση δεν είναι η προσδοκώμενη τότε το εξιλαστήριο θύμα γίνεται η εμφάνιση μας. Μας φταίνε όλα πάνω μας και βρίσκουμε τους άλλους πάντα καλύτερους...
Έχω ακούσει πολύ όμορφες γυναίκες να θέλουν να πάνε σε κάποιο πλαστικό χειρουργό ,να αφεθούν στα χέρια του και να αλλάξουν τα πάντα πάνω τους. ΠΡΟΣΟΧΗ μη παίρνετε τόσο δραστικές αποφάσεις όταν η διάθεση σας δεν είναι καλή και όταν όλα σας φταίνε, γιατί τα αποτελέσματα δεν θα είναι καθόλου ικανοποιητικά. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο άλλωστε, γυναίκες να ασχημαίνουν έπειτα από επεμβάσεις που δεν χρειαζόταν να γίνουν ποτέ, όπως και να κυκλοφορούν γύρω μας παγωμένα ανέκφραστα πρόσωπα με φουσκωμένα χείλη και έντονα ζυγωματικά .
"Είμαι σίγουρη πράγματι ότι αυτές οι γυναίκες δεν καταφέρνουν να νιώσουν καλά ακόμη και μετά από όλα αυτά γιατί πολύ απλά το πρόβλημα δεν βρίσκεται εκεί..."

Έχω ακούσει επίσης μια ιστορία ενός άνδρα που ενώ ξόδεψε μια μικρή περιουσία για να βάλει μαλλιά μετά  μη νιώθοντας και πάλι καλά αναζήτησε την λύση της ριζικής αποτρίχωσης για να απαλλαχθεί από αυτά.
Όλα λοιπόν όπως φαίνεται έχουν να κάνουν μάλλον με το πως νιώθουμε και όχι με το πως είμαστε. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε όλοι να έχουμε την εμφάνιση της Ζιζέλ και του Μάρλον Μπράντο όμως ποιος σας υπογράφει ότι ακόμη κ αν την είχαμε θα ήμασταν ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί  άνθρωποι με όχι και τόσο τέλεια χαρακτηριστικά, με παραπανίσια κιλά και λιγότερο ύψος έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση από εσάς και τραβάνε τα βλέμματα σαν μαγνήτες .Ίσως τελικά η αυτοπεποίθηση να πηγάζει από μέσα μας και αυτό να επηρεάζει και το τι βλέπουμε στον καθρέφτη μας.
Επειδή πράγματι πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι είναι όμορφοι και μοναδικοί, αν νιώθετε απογοητευμένοι  από την εμφάνιση σας και βρίσκεται όλους τους  άλλους καλύτερους από εσάς, πριν προβείτε σε ριζικές αλλαγές πάνω σας που πιθανότατα να μετανιώσετε αργότερα σας προτείνω:
Να διώξετε από την ζωή σας αρχικά ότι σας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Αν δίπλα σας έχετε ανθρώπους που δεν σάς εκτιμούν και δεν αναγνωρίζουν την αξία σας τότε είναι καλύτερο να τους απομακρύνετε.
Αν ο σύντροφος δεν σας κάνει να νιώθετε όμορφα και χρησιμοποιεί συχνά μειωτικούς χαρακτηρισμούς για εσάς για τους δικούς του λόγους προφανώς που εξυπηρετούν τις δικές του ανασφάλειες, είναι καλύτερο να τον χωρίσετε.
Κάντε αλλαγές στα μαλλιά σας (μετά από σκέψη κ αυτό...) στο μακιγιάζ σας και στο ντύσιμο σας. Επιλέξτε ρούχα που καλύπτουν τις ατέλειες σας και τονίζουν τα καλά σας σημεία.
Γυμναστείτε για να χάσετε τα περιττά κιλά αν έχετε και υιοθετείστε  έναν πιο σωστό τρόπο διατροφής.
Βάλτε στην καθημερινότητα σας δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε ωραία με τον εαυτό σας.
Κοιτάξτε στον καθρέφτη και προσπαθήστε  να κατανοήσετε την μοναδικότητα σας και νιώστε περήφανοι για αυτή.
Μη ξεχνάτε ποτέ ότι αυτό που θεωρείτε άσχημο πάνω σας  για κάποιον άλλο ίσως είναι όμορφο και επιθυμητό.


Τέλος να θυμάστε  πάντα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι όμορφοι και αν οι άλλοι δεν σας το λένε να το λέτε εσείς οι ίδιοι στον εαυτό σας.