Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Όλοι οι γαλανομάτηδες έχουν έναν κοινό πρόγονο…


Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις γονιδιακές ρίζες...
των γαλάζιων ματιών και δείχνει ότι όλοι οι άνθρωποι με μπλε μάτια μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο. Αυτό το άτομο ζούσε πριν από περισσότερα από 6.000 χρόνια και έφερε μια γενετική μετάλλαξη που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Η ακριβής αιτία παραμένει να καθοριστεί, αλλά οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το χρώμα των ματιών άρχισε να αλλάζει πολύ πριν ξεκινήσει η καταγεγραμμένη ιστορία, σύμφωνα με τον Independent.
Οι αρχαιότερες γνωστές μεταλλάξεις στα γονίδια που ελέγχουν το χρώμα των ματιών και οδήγησαν στα γαλανά μάτια πιθανώς έλαβαν χώρα πριν από περίπου οκτώ χιλιάδες χρόνια σε ανθρώπους που ζούσαν σε περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Η γενετική του χρώματος των ματιών είναι περίπλοκη και ως σήμερα έχουν βρεθεί τουλάχιστον 15 εμπλεκόμενα γονίδια. Το σημαντικότερο εκτιμάται πως είναι το γονίδιο OCA2, το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή της μελανίνης. Όμως τελικά η μετάλλαξη βρέθηκε σε ένα εντελώς διαφορετικό γονίδιο που ονομάζεται HERC2. Το HERC2 σβήνει το OCA2, πράγμα που σημαίνει ότι απενεργοποιεί το καφέ και αποκαλύπτει το μπλε χρώμα. Κάθε άνθρωπος με μπλε μάτια έχει αυτή ακριβώς την ίδια μετάλλαξη.
Πώς προέκυψε αυτή η μετάλλαξη;
Ενδεχομένως, όταν οι άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μόνο τα άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής έχουν μπλε μάτια. Εικάζεται επίσης ότι όλοι οι γαλαζομάτηδες μοιράζονται τον ίδιο ευρωπαίο πρόγονο.
Η αποκωδικοποίηση του DNA του σκελετού ενός άνδρα που ζούσε πριν από περίπου επτά χιλιάδες έτη στην Ισπανία αποκάλυψε ανάμεσα στα άλλα και το χρώμα των ματιών του, που σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν γαλανά.
Είναι ο αρχαιότερος ως σήμερα γαλανομάτης κάτοικος της Ευρώπης που γνωρίζουμε. Ο άνδρας ζούσε στο σπήλαιο «Λα Μπράνα» της Βορειοδυτικής Ισπανίας, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, είχε ηλικία 30-35 ετών και ύψος περίπου 1.70 μέτρα.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα, όμως, είναι οι χρωματικές αντιθέσεις του. Ο άνδρας αυτός ήταν ιδιαίτερα σκουρόχρωμος σε δέρμα και μαλλιά, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στην επικράτηση της αφρικανικής γονιδιακής κληρονομιάς του. Τα μάτια του όμως ήταν γαλανά δημιουργώντας μια εντυπωσιακή αντίθεση… (tvxs.gr)