Τρίτη 2 Μαΐου 2017

«Η Ηλιογέννητη»… στο γραφείο της Κάλλης


Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα μικρό χωριουδάκι ήρθε...
στον κόσμο ένα πανέμορφο κορίτσι, που η μητέρα του το ονόμασε Ηλιογέννητη, γιατί το είχε τάξει στον Ήλιο. Σαν μεγάλωσε το κοριτσάκι βοηθούσε τη μητέρα του στις καθημερινές δουλειές. Ο καιρός περνούσε και καθώς μεγάλωνε ο Ήλιος δεν ξεχνούσε… Πρώτη του Μάρτη,  ξαφνικά, μία βροντερή κι απόκοσμη φωνή την καθήλωσε στη θέση της και µια θερμή πνοή τής φλόγισε το πρόσωπο:
 «Ηλιογέννητη, εγώ είμαι, ο Ήλιος. Να πεις στη μάνα σου πως ξέχασε την υπόσχεσή της. Αν βροντήξω και αν λάμψω, την καρδούλα της θα κάψω»… Το κορίτσι περίμενε να σβήσει ο αντίλαλος και, αφού σηκώθηκε µε επιφύλαξη, τράβηξε γρήγορα για το σπίτι... η μητέρα της προσπάθησε με κάθε τρόπο να την γλιτώσει από την Ήλιο, κάνοντας πως ξεχνά  την υπόσχεσή της.
Θα καταφέρει ο Ήλιος να πάρει την Ηλιογέννητη από την αγκαλιά της μητέρας της; Δυο σιδερένια παπούτσια, ένα πουλί, μια μάγισσα τι ρόλο θα παίξουν στη ζωή της Ηλιογέννητης;
Το νέο βιβλίο του Αριστείδη Δάγλα, σε εικόνες της Λιάνας Δανεζάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ένα παραδοσιακό παραμύθι που βασίζεται σ’ ένα μύθο που διασώθηκε από στόμα σε στόμα.
Εικόνες, μυρωδιές, συναισθήματα, μηνύματα αγάπης, υπόσχεσης,  στοιχεία λαογραφίας συνθέτουν αυτό το παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω. Με  κύριο μήνυμα του «να κρατάμε τις υποσχέσεις και το λόγο μας» σε κάθε περίπτωση.
Δε θα μπορούσα να μην μιλήσω και για την εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη, παστέλ χρώματα, γήινες αποχρώσεις, ρομαντικές πινελιές, τονίζοντας στοιχεία που έχουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, βοηθά τον μικρό αναγνώστη να διαβάσει μέσα από τις εικόνες το βιβλίο.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

Παιδαγωγός