Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

«Με λουκούμι & καφέ»… στο Βιβλιοπωλείο ΑΛ – ΠΑ Books


Έχοντας μπροστά μας ένα παιδικό ρολόι, γυρίσαμε το χρόνο πίσω...
και μέσα από κάποιες «στιγμές» του, καταφέραμε να μάθουμε το πώς ένα βιβλιοπωλείο, «μεταμορφώνεται» σε δέντρο και χαρίζει καρπούς γνώσης…

1. Πόσα χρόνια είστε «πρεσβευτής» του βιβλίου;
31 χρόνια

2. Ήταν απόφαση ζωής ν’ ακολουθήσετε αυτό το επάγγελμα ή άλλοι παράγοντες σας οδήγησαν σ’ αυτό;
Όχι. Αρχικά, το βασικό αντικείμενο του καταστήματος ήταν οι φωτοτυπίες και οι δακτυλογραφήσεις. Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας αρχίσαμε να μπαίνουμε σιγά σιγά στο χώρο του βιβλίου και να ανακαλύπτουμε την μαγεία αυτού του χώρου.

3. Πείτε μας υπό μορφή μιας σύντομης αφήγησης, την ιστορία του βιβλιοπωλείου σας…
Το 1985 ανοίξαμε το κατάστημα μας στα Γρεβενά με βασικό αντικείμενο τις φωτοτυπίες και τις δακτυλογραφήσεις. Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας μπήκαμε και στον χώρο του βιβλίου, διστακτικά στην αρχή, ωστόσο, όσο περνούσε ο καιρός τόσο περισσότερο ανακαλύπταμε την μαγεία αυτού του χώρου αλλά και την αγάπη μας για το βιβλίο. Το 1996 η επιχείρηση μας μεταφέρθηκε στη Καστοριά. Εκ τότε έχουμε αφιερωθεί στο βιβλίο. Προσπαθούμε συνεχώς να στηρίζουμε το χώρο του βιβλίου και να εξελισσόμαστε με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η διοργάνωση παρουσιάσεων βιβλίου, όσο το δυνατόν πιο συχνά, είτε στο χώρο του βιβλιοπωλείου μας είτε σε άλλους χώρους πολιτισμού. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι πως μέσω του βιβλιοπωλείου έχουμε καταφέρει να γνωρίσουμε πολύ αξιόλογους ανθρώπους, συγγραφείς και αναγνώστες, ενώ το γεγονός πως βάζουμε και εμείς το λιθαράκι μας στο χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού εν γένει μας χαροποιεί ιδιαίτερα!  

4. Πως περνάει η ώρα στο βιβλιοπωλείο, όταν σας συντροφεύει η μοναξιά;
Οι επιλογές είναι δυο: είτε κάνουμε δουλειές (όπως το συμμάζεμα των βιβλίων) είτε διαβάζοντας κάποιο βιβλίο, πάντα μετά μουσικής. 

5. Ποια «περίεργα» περιστατικά έχετε βιώσει μέσα σ’ αυτό το χώρο και σας έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη σας;
Έχουν συμβεί πολλά «περίεργα» περιστατικά είναι η αλήθεια. Ωστόσο, τα πιο αξιοσημείωτα έχουν να κάνουν με συγγραφείς. Πριν αρκετά χρόνια βρέθηκε στη Καστοριά και στο βιβλιοπωλείο μας ο Δημήτρης Στεφανάκης και ζήτησε να του προτείνουμε κάποιο βιβλίο. Εκείνη την εποχή είχε πρωτοκυκλοφορήσει το βιβλίο του ‘Μέρες Αλεξάνδρειας’, ωστόσο δεν ξέραμε πως είναι εμφανισιακά ο Δημήτρης. Μας ζήτησε να του προτείνουμε κάποιο βιβλίο και αυτό που το δώσαμε ήταν το δικό του βιβλίο! Πήρε το βιβλίο χωρίς να σχολιάσει κάτι και την επόμενη μέρα μάθαμε πως είχαμε προτείνει το βιβλίο στον ίδιο του τον συγγραφέα.
Κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και με την Ελένη Πριοβόλου η οποία ήρθε στο βιβλιοπωλείο και ζήτησε δύο αντίτυπα του βιβλίου της ‘Το κρασί του έρωτα’. Και σε αυτή την περίπτωση δεν την αναγνωρίσαμε και μας το είπε η ίδια λίγο πριν φύγει.   

6. Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει;
Το ‘Στο δρόμο’ του Jack Kerouac. Είναι ένα από τα αγαπημένα μας βιβλία!

7.  Υπάρχει κάποιο αντικείμενο εδώ μέσα που είστε συναισθηματικά δεμένοι και ποια η ιστορία του;
Είναι ένα παιδικό ρολόι το οποίο έχουμε από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του βιβλιοπωλείου και μας έχει ακολουθήσει σε όλες τις μετακομίσεις.



8. Οι φίλοι του βιβλίου, τι ξεχωριστό θα βρούν στο δικός σας βιβλιοπωλείο;
Θα βρουν πάντα κάποιον πρόθυμο να συζητήσει μαζί τους σχετικά με τα βιβλία και τη λογοτεχνία και να τους βοηθήσει να βρουν το κατάλληλο βιβλίο για αυτούς. Επίσης, αν και ο χώρος μας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, έχουμε διαμορφώσει ένα μέρος του μαγαζιού με τραπεζάκι και σκαμπό έτσι ώστε να μπορεί κανείς να κάτσει και να χαζέψει με την ησυχία του και την άνεση του τα βιβλία. 

9. Ας σας ζητούσαμε να φτιάξετε ένα παζλ, για την κατάσταση που βιώνουμε τώρα, με ποιους τίτλους βιβλίων θα το συνθέτατε;
‘1984’ του George Orwell – ‘Χρήμα’ του Martin Amis – ‘Η πτώση’ του Albert Camus – ‘Η φάρμα των ζώων’ του George Orwell – ‘Η παρακμή της δύσης’ του Oswald Spengler
  
10. Αν ερχόταν ένας μικρός αναγνώστης, ποιο βιβλίο θα του δίνατε ως δώρο… «συνοδοιπόρο» για το μέλλον του;
Σίγουρα το βιβλίο ‘Το δέντρο που έδινε’ του Shel Silverstein. Είναι ένα διαχρονικό παραμύθι το οποίο είναι το ίδιο κατάλληλο για παιδιά και ενήλικες και είναι γεμάτο με δυνατά μηνύματα.


(Για τον Αυλόγυρο Παύλος Ανδριάς & Καλλιόπη Γραμμένου)