Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Στοιχεία σοκ για τις ανάδοχες οικογένειες στην Ελλάδα!!!


Στοιχεία σοκ βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ανάδοχες...
οικογένειες στην Ελλάδα. Μόνο ένα 10% των παιδιών που εγκαταλείπονται από τους γονείς τους πηγαίνουν σε ανάδοχους γονείς. Το ίδιο ποσοστό στην Ευρώπη κυμαίνεται από 80 έως 90%.
Ορισμένα στοιχεία για την Ελλάδα:
v  3.000 παιδιά βρίσκονται σε Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας
v  Κάθε χρόνο υπάρχουν 350 νέες περιπτώσεις
v  Από αυτά περίπου 30 παιδιά βρίσκονται σε σε επίσημα αναγνωριζόμενη αναδοχή και ακόμα τόσα σε μη τυπικά αναγνωριζόμενη αναδοχή
Να τονίσουμε πως η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού ορίζει (στο άρθρο 20) ότι:
Το παιδί που δεν ζει με την οικογένειά του δικαιούται ειδική προστασία από το κράτος, μέσα από θεσμούς εναλλακτικής φροντίδας όπως είναι η αναδοχή ή σε περίπτωση ανάγκης η τοποθέτηση σε κατάλληλο ίδρυμα, στο οποίο πρέπει να απολαμβάνει πλήρως τα δικαιώματά του.
Να σημειώσουμε όμως πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο τα νούμερα, αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν αυτά τα παιδιά. Σε πολλά ιδρύματα οι συνθήκες είναι άσχημες και τα παιδιά δεν μπορούν να απολαύσουν ούτε τα βασικά.

«Υπάρχουν σήμερα παιδιά εγκαταλειμμένα σε κλινικές, όπως στο "Αλεξάνδρα", μέχρι τους 9 μήνες της ζωής τους, που δεν βλέπουν τον ήλιο, μένουν κλεισμένα σε δωμάτια, επειδή δεν υπάρχει τρόπος διοχέτευσής τους σε ανάδοχες οικογένειες ή σε κατάλληλες δομές προστασίας», είναι τα λόγια του Γεωργίου Μόσχου, βοηθού του συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού… (ipop)