Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

«Εικονικός ύπνος»... ο ύπνος που ξεκουράζει!!!


Εάν νιώθετε κούραση και ατονία επειδή δεν κοιμηθήκατε καλά το βράδυ το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε από κάποιον να σας πει ψέμματα.
Σύμφωνα με το φαινόμενο του «placebo ύπνου» (εικονικός ύπνος), ακόμη κι αν δεν έχετε κοιμηθεί καλά την προηγούμενη νύχτα, θα νιώσετε καλύτερα μόλις κάποιος σας πει ότι είχατε έναν ύπνο βαθύ.

καλύτερα μόλις κάποιος σας πει ότι είχατε έναν ύπνο βαθύ.
Αμερικανοί ερευνητές, όπως αναφέρει η Daily Mail, έκαναν ένα πείραμα με μαθητές και διαπίστωσαν ότι με τα ... ψέμματα μπορεί όντως κάποιος να αισθανθεί καλύτερα.
Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν μαθητές στο Colorado College και αφού τους συνέδεσαν με ένα μηχάνημα που μετρούσε τα εγκεφαλικά κύματα και το επόμενο πρωί άρχισαν τα ψέμματα.
Σε μερικούς είπαν ότι είχαν έναν ήρεμο ύπνο και κοιμήθηκαν καλά, ενώ στους υπόλοιπους ανέφεραν ότι ο ύπνος τους ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος.
Οι μαθητές και των δύο ομάδων συμμετείχαν στη συνέχεια σε ένα πεντάλεπτο μάθημα γύρω από την ποιότητα του ύπνου και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει αυτός στη γνωστική λειτουργία.
Οσοι πίστευαν ότι είχαν κοιμηθεί πολύ καλά το προηγούμενο βράδυ είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ που υποβλήθηκαν στη συνέχεια, με τα οποία αξιολογήθηκε η ικανότητά τους να ακούν και να επεξεργάζονται πληροφορίες.

Ο «ύπνος placebo» ακολουθεί τη γενικότερη θεωρία πίσω από τα «εικονικά φάρμακα», που σχετίζονται με την νοοτροπία και την αντίληψη του ατόμου γύρω από τη θεραπεία που ακολουθεί ... (Iefimerida)