Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Κλοπές αρχαιοτήτων και απαγωγές, σε σπότ του Συλλόγου Αρχαιολόγων!!! (SPOT)


Άναυδα  άφησε τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη το βράδυ ένα σποτάκι, παραγωγής του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το οποίο υποτίθεται πως διαμαρτύρεται για τις περικοπές που γίνονται στον πολιτισμό εξ αιτίας του ΔΝΤ χρησιμοποιώντας όμως επιχειρήματα, που διασύρουν τη χώρα και την παραδίδουν ως βορά σε κάθε κακοπροαίρετο σχολιαστή... 


Για την ακρίβεια στο φιλμάκι που γυρίστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζεται _αλληγορικά υποτίθεται _ η απαγωγή ενός μικρού κοριτσιού και εν συνεχεία η κλοπή ενός τεράστιου αγάλματος, της Φρασίκλειας συγκεκριμένα. Αμεση η παραπομπή δηλαδή στις κλοπές μουσείων. Οπως παραδέχθηκε άλλωστε η πρόεδρος του ΣΕΑ κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα η έμπνευση του θέματος προήλθε μετά από την ληστεία στην Ολυμπία!
Το γεγονός όμως, ότι η μικρή ιστορία που αναπτύσσεται στο σποτ δημιουργεί στον θεατή πολλά ερωτηματικά για τις συνθήκες φύλαξης των αρχαιοτήτων...

στα μουσεία αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύει μία επίσκεψη σε αυτά αποτρέποντας έτσι το κοινό να τα επισκεφθεί, προκάλεσε την μήνι των μελών του ΚΑΣ. Σε μία εποχή, που η χώρα αντιμετωπίζεται αρνητικά διεθνώς, μία τέτοια εικόνα μοιάζει σαν τροφή στα θηρία.
Οπως έγινε γνωστό πάντως για την παραγωγή του σποτ υπήρξε οριακή πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (7 υπέρ, 6 κατά και δύο λευκά). Αντίθετα, ομόφωνα, πλην μιας ψήφου, της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων κυρίας Μαρίας Βλαζάκη απορρίφθηκε το αίτημα για την επίσημη προβολή του στην τηλεόραση. 
Προς υπεράσπισή του η πρόεδρος του ΣΕΑ ανέφερε στο Συμβούλιο, ότι πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό έργο που έχει στόχο την κινητοποίηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, έχουμε εμείς», λέει το μήνυμα που θέλει να προβάλλει ο ΣΕΑ, μόνον που τελικά το αποτέλεσμα είναι μία τεράστια παραφωνία... (tovima)

Δείτε το βίντεο... που σε βάζει σε σκέψη