Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Η «παγίδα» που κρύβουν τα τριμμένα τυριά και πώς θα την αποφύγεις



Το έτοιμο τριμμένο τυρί αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση...
για όλους, καθώς αποφεύγουμε τη διαδικασία του τριψίματος στο σπίτι που και χρονοβόρα μπορεί να αποδειχθεί, αλλά και θα πρέπει μετά να πλύνουμε τον τρίφτη και τα χέρια μας που έχουν λερωθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, ορισμένοι παραγωγοί τυριού προσθέτουν υπερβολικές ποσότητες άλλων ουσιών στα έτοιμα τριμμένα τυριά και κυρίως στην παρμεζάνα. Το πιο συνηθισμένο από αυτά είναι η κυτταρίνη, μια σκόνη που παράγεται από μικροσκοπικά κομμάτια από πολτό ξύλου ή άλλες φυτικές ίνες.
Η προσθήκη της έχει στόχο τη μείωση της υγρασίας και τον εμποδισμό των σβόλων τυριού στη συσκευασία. Ένα αποδεκτό επίπεδο κυτταρίνης είναι 2-4%, ωστόσο πολλές εταιρίες βρέθηκαν να προσθέτουν έως και 8,8%.
Επιπλέον, ορισμένες συσκευασίες παρμεζάνας από αυτές που δοκιμάστηκαν στα πλαίσια της μελέτης δεν ήταν καν παρμεζάνα, αλλά μίγμα ελβετικών τυριών, μοτσαρέλας, λευκού τσένταρ και φυσικά κυτταρίνης.
Για να αποφύγεις να πέσεις κι εσύ θύμα απάτης, αγοράζοντας ένα έτοιμο τριμμένο τυρί που δεν είναι αυτό που νομίζεις, ή ζήτα από τον υπάλληλο στον πάγκο τυριών να σου τρίψει μπροστά σου -εκείνη την ώρα- το τυρί, εφόσον είναι εφικτό, ή -το πιο απλό- αγόρασε το κομμάτι τυριού που επιθυμείς και τρίψε το μόνος σου στο σπίτι. Μπορεί να είναι ταλαιπωρία, αλλά τουλάχιστον ξέρεις ακριβώς τι βάζεις στο πιάτο σου… (pronews.gr)