Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Καθαρό σπίτι … με μηδέν έξοδα!

1.     Η υφασμάτινη καρέκλα λεκιάστηκε από θαλασσινό νερό;
Dont worry…. Βουτήξτε ένα μαλακό πανί σε νερό και ξίδι (άσπρο) και τρίψτε το λεκέ. Μετά ξεβγάλατε με άλλο πανί μουσκεμένο σε καθαρό νερό.
2.    Θάμπωσαν τα χάλκινα αντικείμενά σας;
Φτιάξτε ένα διάλλειμα με ξίδι και δυο κουταλιές αλάτι και ψεκάστε μ’ αυτό τα χάλκινα αντικείμενα σας. Αφήστε τα λίγη ώρα μέχρι αν στεγνώσουν και τρίψτε τα, ώσπου να γυαλίσουν. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!
3.    Θέλετε να καθαρίσετε τις επίχρυσες κορνίζες σας;
Τρεις κουταλιές τις σούπας ξίδι σε μισό λίτρο νερό κάνουν ένα μείγμα θαυματουργό! Πάρτε λίγο απ’ αυτό μ’ ένα βαμβάκι και περάστε τις κορνίζες. Αφήστε να στεγνώσει και γυαλίστε με μαλακό πανί.
4.    Είστε ερασιτέχνης ζωγράφος μεγάλων επιφανειών; Θέλετε να καθαρίσετε τα πινέλα σας;
Βουτήξτε τα σε βραστό ξίδι ή βραστό νερό με σόδα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε νέφτι για να τα πλύνετε.

5.    Καθρέφτη καθρεφτάκι μου γυάλισε λιγάκι…
Βουτήξτε ένα πανάκι σε λίγο κρύο τσάι και περάστε μ’ αυτό τον καθρέπτη σας. Είναι βέβαιο ότι θα αστράψει!
6.    Αχ αυτή η κουρτίνα του μπάνιου…
Για να καθαρίσετε την κουρτίνα του μπάνιου σας, αφήστε τη να μουλιάσει σε χλωρίνη ή βάλτε τη στο πλυντήριο. Σε περίπτωση που έχει λεκέδες σε συγκεκριμένα σημεία τρίψτε τη με λεμόνι, βυθίστε τη σε διάλυμα νερού και αλατιού και ξεβγάλατε με καθαρό νερό. Τα άλατα θα εξαφανιστούν .
7.    Το πουρί στις βρύσες σας έχει σπάσει τα νεύρα;
Βαζελίνη… Αλείψτε τακτικά το στόμιο τους με βαζελίνη κι έπειτα γυαλίστε με μαλακό στεγνό πανί.
8.    Οι μικροί μας επισκέπτες τα μυρμήγκια…
Ανακαλύψτε πρώτα από πού μπαίνουν και βουλώστε τις τρύπες με βαμβάκι βουτηγμένο σε παραφίνη. Επίσης κοπανίστε τα τσόφλια των αβγών και κάντε τα σκόνη και βάλτε τα στα σημεία που επισκέπτονται τα μυρμήγκια. Εναλλακτικά τοποθετήστε λεβάντα ή ντομάτα, κατακάθι από καφέ ή κατακάθι από αφέψημα ρίγανης, σ’ αυτά τα σημεία.
9.    Δαντέλες και κεντήματα σαν καινούρια!
Πλύνετε τις δαντέλες και τα κεντήματα σας με βραστό νερό από μακαρόνια. Όταν λοιπόν φάτε μακαρόνια, σουρώστε τα και το νερό κρατήστε το να βάλετε μπουγάδα! Μετά το πλύσιμο, ξεπλύνετε με λίγο ξίδι και νερό.
10.  Καθαρή οδοντόβουρτσα
Μια βουτιά σε νερό με αμμωνία για μια ώρα τουλάχιστον είναι αρκετή για να κάνει την οδοντόβουρτσά σας καθαρή. Μετά ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
Η καλή νοικοκυρά