Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

«Ύπουλος κλέφτης»… η οστεοπόρωση


Η 20η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης. Γεγονός που αναδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος αυτού.
Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα σ’ ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως τις χώρες της Δύσης.
Θεωρείτε μία σιωπηλή επιδημία. Αυτό γιατί στο αρχικό της στάδιο εγκαθίσταται ύπουλα και εξελίσσεται συνήθως χωρίς συμπτώματα, τις περισσότερες φορές και μάλιστα χωρίς ούτε καν πόνο.
Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια της οστικής μάζας του σκελετού η οποία έχει σαν συνέπεια την ελάττωση της μηχανικής αντοχής των οστών. Έτσι, τα οστά να γίνονται πιο εύθραυστα και ο κίνδυνος καταγμάτων να αυξάνεται σημαντικά.


Η απώλεια οστού συμβαίνει σταδιακά και «σιωπηλά» και συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα. Χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί ότι: «εάν η υπέρταση είναι ύπουλος δολοφόνος, η οστεοπόρωση είναι ύπουλος κλέφτης».
Στην πλειοψηφία αφορά γυναίκες μετά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο και ηλικιωμένους άνδρες. Ενδεικτικά η «επιδημία», πλήττει μία στις τρεις γυναίκες και έναν στους οκτώ άντρες, κυρίως μετά την ηλικία των πενήντα ετών.
Το τι προκαλεί την οστεοπόρωση δεν είναι ακριβώς γνωστό. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν να την προκαλέσουν πάρα πολλά αίτια.


Μερικά από αυτά είναι: η προχωρημένη ηλικία, το γυναικείο φύλο, η λευκή φυλή, η μικρόσωμη ή λεπτή εμφάνιση το ατόμου, η πρόωρη εμμηνόπαυση ή οι διαταραχές του κύκλου, το θετικό οικογενειακό ιστορικό, η κατάχρηση καπνίσματος και αλκοόλ (η κατανάλωση αλκοόλ πάνω από 2 ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και πάνω από 3 για τους άντρες), η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης (πάνω από 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα), η υπερβολική πρόσληψη νατρίου (το αλάτι), η καθιστική ζωή και η περιορισμένη φυσική άσκηση, η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου και της βιταμίνης D, συν διάφορα φάρμακα (κορτιζόνη, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και μερικά διουρητικά).
Ο σωστός τρόπος ζωής κατά την παιδική και εφηβική ηλικία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των οστών, με αποτέλεσμα να μειωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου κατά το πέρασμα των χρόνων.


Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός