Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Νέες κυκλοφορίες από εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ



Νέες προτάσεις…


«Επιδιώκοντας την ισχύ - Πόλεμοι, τεχνολογία και κοινωνίες από την αρχαιότητα έως σήμερα» William H. McNeill
Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος
Παγκόσμια Ιστορία
Σελίδες: 480  
ΙSBN: 978-960-484-369-5
Τιμή: 26,99 €
Συνδυάζοντας αριστοτεχνικά τη στρατιωτική και κοινωνική ιστορία με την ιστορία της τεχνολογίας και της οικονομίας, ο William H. McNeill διατρέχει με άκρως πρωτότυπη ματιά ουσιαστικά ολόκληρη την Ιστορία της ανθρωπότητας, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τις μέρες μας.
Στη μελέτη αυτή, ο συγγραφέας επισημαίνει πώς οι «κύκλοι» της παγκόσμιας ιστορίας –όπως, για παράδειγμα, οι άνοδοι και οι πτώσεις ολόκληρων αυτοκρατοριών– μπορούν να ερμηνευθούν αν λάβει κανείς υπόψη την εισαγωγή συγκεκριμένων τεχνολογικών καινοτομιών που χρησιμοποιήθηκαν για πολεμικούς σκοπούς.
Παρακολουθεί έτσι πώς άλλαξαν οι κοινωνικές και πολιτικές δομές μέσα από την εμπορευματοποίηση και εκβιομηχάνιση του πολέμου, εστιάζοντας στα διάφορα κομβικά σημεία: την ανάδυση των δυνάμεων την αγοράς στην Κίνα του 11ου αιώνα μ.Χ., τη στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή της δυτικής Ευρώπης τους επόμενους αιώνες, τη Γαλλική Επανάσταση και την –εξίσου ανατρεπτική, με άλλους όρους– Βιομηχανική Επανάσταση, τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 20ού αιώνα, την εμφάνιση του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, τα πυρηνικά όπλα και την «κούρσα των εξοπλισμών» του Ψυχρού Πολέμου.
Βαθιά ανθρωπιστής, ο McNeill δεν παύει να ανησυχεί για τη μοίρα των ανθρώπων – πιστεύει όμως πως η γνώση και η βαθύτερη κατανόηση της Ιστορίας ίσως μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε διαχρονικά διλήμματα.

Η σειρά ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία, με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά. Οι αναζητήσεις τού σήμερα συνδέονται με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές του παρελθόντος. Η σειρά αναδεικνύει την Ιστορία ως ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.


«ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ» MALENA ERNMAN, SVANTE THUNBERG, GRETA THUNBERG, BEATA ERNMAN
Μετάφραση από τα σουηδικά:  Ξενοφών Παγκαλιάς
Σελίδες: 256
ΙSBN: 978960-484-510-1
 Τιμή: 15,99 €
Το βιβλίο της οικογένειας Έρνμαν-Τούνμπεργκ δεν έχει σκοπό να αρέσει, αλλά να θυμίσει ότι ο άνθρωπος, εκτός από αντιφάσεις και εγωισμούς, κρύβει πάντα μέσα του την καλοσύνη.
«Αυτή την ιστορία την έχουμε γράψει ο Σβάντε κι εγώ μαζί με τις κόρες μας και αφορά την κρίση που έπληξε την οικογένειά μας. Αφορά την Γκρέτα και την Μπεάτα. Αφορά τον δρόμο που οδήγησε στη σχολική απεργία της Γκρέτα. Τον δρόμο πριν από τις 20 Αυγούστου 2018».  Μαλένα Έρνμαν, Νοέμβριος 2019
Υπό το πρίσμα μιας αναπάντεχης κρίσης, που εκδηλώνεται αρχικά με την άρνηση της οκτάχρονης Γκρέτα να φάει και καταλήγει στη διάγνωση τόσο της Γκρέτα όσο και της Μπεάτα με σύνδρομο Άσπεργκερ, ξεδιπλώνεται ο αποφασιστικός αγώνας των γονιών να στηρίξουν την οικογένειά τους.
Η Μαλένα, ο Σβάντε, η Γκρέτα και η Μπεάτα γράφουν, κατ’ ουσίαν, για έναν κόσμο σε πλήρη σύγχυση και διανοητική αταξία. Θέτοντας με θάρρος τα εν οίκω εν δήμω, και χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης, η αφήγησή τους ακολουθεί αποσπασματική, τεθλασμένη πορεία μέσα από ένα καλειδοσκόπιο προσωπικών στιγμιοτύπων και εντυπώσεων, που αντανακλούν σε μια ανθρωπότητα μπερδεμένη, λίγο πριν διαβεί το κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας της.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς – την οικογένεια Έρνμαν-Τούνμπεργκ
Όταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ σταμάτησε να τρώει στην ηλικία των 8 ετών, ήταν η αρχή μιας περιόδου μεγάλης κρίσης για την οικογένεια της Μαλένα Έρνμαν και του Σβάντε Τούνμπεργκ. Αντιμέτωποι μ’ ένα σύστημα υγείας και εκπαίδευσης παντελώς ανέτοιμο να ανταποκριθεί στο διαφορετικό, η οικογένεια Έρνμαν-Τούνμπεργκ συνάντησε μια διόλου διαφημισμένη πλευρά του κράτους πρόνοιας της Σουηδίας. Ωστόσο μέσα από αυτές τις αναποδιές η Γκρέτα και η μικρή της αδερφή, η Μπεάτα, θα καταφέρουν να ξεδιπλώσουν η καθεμία τη δική της ιδιαίτερη προσωπικότητα, χαρίζοντας στους γονείς τους το δικαίωμα να ελπίζουν ότι ο κόσμος μας δεν έχασε ακόμα όλο το φως του. Η Μαλένα Έρνμαν είναι μέτζο-σοπράνο τραγουδίστρια της όπερας και ο Σβάντε Τούνμπεργκ είναι ηθοποιός και συγγραφέας.