Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

10 σημάδια ότι μπορεί να είσαι νάρκισσος


Γράφει η Ψωμιάδου Εύη


Ο ναρκισσισμός δεν είναι απλή ματαιοδοξία. Είναι...
πιο πολύπλοκος. Υπάρχει σε πολλές διαβαθμίσεις, σε ένα συνεχές, από το έξτρα υγιές εγώ μέχρι την παθολογική μεγαλομανία.
Δείτε 10 κοινά χαρακτηριστικά του νάρκισσου.

Είναι το κέντρο του κόσμου
Ο νάρκισσος κυριαρχεί στις συζητήσεις. Αισθάνεται υποχρεωμένος να μιλά για τον εαυτό του και υπερβάλλει σχετικά με τα κατορθώματά του. Μπορεί να βελτιώσει την εικόνα των ιστοριών του προσπαθώντας να εντυπωσιάσει το κοινό.
Οι κατασκευασμένες διηγήσεις του είναι εύκολο να συγχωρεθούν ως λευκά ψέματα που βοηθούν στην καλύτερη αφήγηση της ιστορίας. Ωστόσο, χρησιμεύουν σε πιο επικίνδυνο σκοπό. Να δείξουν μια ιδανική εικόνα του εαυτού του, που τον απορροφά από τον αβάσταχτο φόβο ότι στην πραγματικότητα δεν είναι αρκετά καλός.

Δίνει συμβουλές για τα πάντα
Προσπαθεί να είναι βοηθητικός συνιστώντας το καλύτερο εστιατόριο ή δίνοντας συμβουλές για το πώς θα είστε καλός γονιός. Ωστόσο, αρπάζει την ευκαιρία να δείξει τις ανώτερες γνώσεις του. Φαίνεται πως έχει τις πληροφορίες επι παντός επιστητού. Κάνοντας ότι είναι πιο σοφιστικέ από όλους στην αίθουσα ενισχύει τη μεγεθυμένη αίσθηση εαυτού.

Απεχθάνεται να περιμένει στην ουρά
Και συγχίζεται αν κάποιος δεν απαντήσει στο μήνυμά του αμέσως. Σε κάποιο επίπεδο αισθάνεται ότι του αξίζει ιδιαίτερη μεταχείριση είτε είναι με φίλους είτε με ξένους και όποιες και αν είναι οι ανάγκες του πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα. Επιζητά αυτόματη συμμόρφωση επειδή είναι σημαντικός. Είτε έχει συνείδηση αυτού είτε όχι ζεί τη ζωή του με την αίσθηση ότι δικαιούται και περιμένει, για καλό ή για κακό, ο κόσμος να γυρίζει γύρω από αυτόν.

Η φιλοδοξία του είναι απεριόριστη
Το να θεωρεί ότι είναι προορισμένος για μεγαλεία είναι κλασικό σύμφωνα ναρκισσισμού. Τείνει να πιστεύει ότι φυσιολογικά είναι σπέσιαλ και μέρος ελίτ που της αξίζουν μόνο τα καλύτερα. Φαντασιώνεται σχετικά με το πόσο πιο ισχυρός θα είναι, πιο όμορφος και πιο πλούσιος.
Επίσης προτιμά να σχετίζεται με άλλους ανθρώπους υψηλού στάτους και μπορεί ενδεχομένως να ‘’έχει μανία’’ με σύμβολα στάτους και να αγνοεί όποιον αυτός δεν θεωρεί μέλος του ιδίου κλαμπ.

Κολακεύει τους άλλους
 Έχει το ταλέντο να κάνει άλλους να αισθάνονται σημαντικοί. Οι σχέσεις του πιθανόν κινούνται γρήγορα αλλά όλος ο θαυμασμός που δείχνει στον άλλο είναι μέρος μυστικής συμφωνίας. Περιμένει να τον  κάνουν οι άλλοι να αισθανθεί το ίδιο έξυπνος και ελκυστικός. Τη στιγμή που τον αμφισβητείτε ή τον κριτικάρετε  θα σας στείλει από τα ψηλά στα χαμηλά.

Είναι ανταγωνιστικός
Κατά την κοσμοθεωρία του, υπάρχουν νικητές και ηττημένοι-και χρειάζεται να κερδίζει σε κάθε τομέα, στο τένις, στο γραφείο, ακόμα και στο πάρκο. Προσπαθεί να δείξει ότι είναι ανώτερος από όλους σε ένα ατέλειωτο κυνηγητό να δείξει την κυριαρχία του. Αντίπαλος μπορεί να είναι αγαπημένο πρόσωπο ή κάποιος ξένος. Η εμμονική ορμή να ξεχωρίσει κάνει δύσκολο το να γιορτάσει την επιτυχία άλλων, όπως το καινούργιο σπίτι ενός συνάδελφου, επειδή εκείνη τη στιγμή κάποιος άλλος είναι νικητής.

Κρατά κακία
Φαίνεται να έχετε μεγάλη αυτοπεποίθηση-ότι δεν σας νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι. Αλλά για τον νάρκισσο αυτό δεν ισχύει, καθώς νοιάζεται πολύ  να διατηρήσει μια ιδεατή εικόνα για τον εαυτό του και έχει πρόβλημα με το να ανεχτεί διαφωνία ή προσβολή.
Άσχετα από το πόσο μικρή είναι μια κριτική, μοιάζει με μεγάλη προσβολή, προσωπική επίθεση και δεν μπορεί να την ξεχάσει. Αν αισθανθεί εγκαταλελειμμένος δεν το ξεπερνά. Αντί να αντιμετωπίσει τα πληγωμένα αισθήματά του θυμώνει και ζητά εκδίκηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ποτέ δεν φταίει
Δεν απολογείται για τα λάθη του, δεν προσπαθεί να τα διορθώσει ή ρίχνει στον άλλο το φταίξιμο. Αρνείται να θεωρήσει τον εαυτό του υπεύθυνο για τα λάθη του και την κακή του συμπεριφορά και ρίχνει το φταίξιμο σε κάποιον άλλο. Ακόμα και στις στενές σχέσεις του πιστεύει ότι πάντα υπάρχει νικητής και ηττημένος και κάνει ό,τι χρειάζεται για να νικήσει.

Εκμεταλλεύεται
Μπορεί να μην είναι σκόπιμο, αλλά συμβαίνει, επειδή τείνει να θεωρεί τις καταστάσεις με όρους του τι σημαίνουν μόνο για αυτόν. Αιτία η έλλειψη ενσυναίσθησης. Η ανικανότητα να μπει κάποιος στο συναισθηματικό κόσμο των άλλων είναι θεμέλιος λίθος του νάρκισσου και αυτό που τον κάνει τόσο επικίνδυνο.
Ο νάρκισσος περιμένει από τους άλλους να περιστρέφονται γύρω από τις ανάγκες του αλλά αρνείται να κάνει το ίδιο για τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι για να λάβει αυτό που θέλει δεν φοβάται να χειρίζεται ή να εκφοβίζει όποιον είναι στο δρόμο του. Γιατί στο τέλος όλα έχουν να κάνουν με αυτόν.

Έχει εθισμό
Σκεφτείτε πως αισθάνονται λανθρωποι όταν είναι high: άτρωτοι και στα ύψη. Είναι η ίδια αίσθηση μεγαλείου για την οποία τρελαίνονται οι νάρκισσοι.
Αυτή η αίσθηση μπορεί να προέρχεται από το αλκοόλ, τα ψώνια, την πλαστική χειρουργική- δεν έχει σημασία η πηγή. Ο εθισμένος νάρκισσος επιστρέφει στην ουσία και πάλι για να έχει την αίσθηση ότι είναι  στην κορυφή του κόσμου.
Όταν η  ουσία ξεθωριάσει συχνά ντρέπεται. Και όταν η ντροπή γίνει αβάσταχτη επιστρέφει και πάλι στην ουσία… (iatronet.gr)