Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

10 τροφές για τον καύσωνα και τα 40άρια…



Στις περιόδους καύσωνα, πολλοί είναι αυτοί που...
δυσκολεύονται να κοιμηθούν, να μετακινηθούν ή ακόμη και να δουλέψουν, ωστόσο, ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά υπάρχουν κάποια τρόφιμα που μπορούν να σας κρατήσουν δροσερούς κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής. Αυτά τα τρόφιμα είτε βοηθούν χάρη στην υψηλή περιεκτικότητάς τους σε νερό, είτε γιατί είναι αναζωογονητικά και δροσιστικά.
Ας δούμε τι δεν πρέπει να λείπει από κάθε σπίτι αυτό το καλοκαίρι και ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καύσωνα, σύμφωνα με το economistas.gr:

Ντομάτες
Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, γνωστό ως ισχυρό προληπτικό φάρμακο για τον καρκίνο ενώ οι κόκκινες ντομάτες αποτελούνται από νερό σε περιεκτικότητα 94% και γι’ αυτό αποτελούν μια ιδανική λύση για τις καλοκαιρινές σας σαλάτες.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούνται από 80-95 από νερό, γεγονός που τα καθιστά πολύ εύπεπτα. Αυτό σημαίνει ότι περνούν γρήγορα στο πεπτικό μας σύστημα, δίνοντας μια αίσθηση δροσιάς στο σώμα.

Πεπόνι
Το δροσερό πεπόνι καταστέλλει ακόμη και την πιο έντονη δίψα και ο καρπός του είναι διαθέσιμος καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Μια απλή φέτα, προσφέρει μια υπέροχη , αναζωογονητική εμπειρία. Επίσης, το πεπόνι έχει ελάχιστες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (95%), καθιστώντας το ένα δροσερό σνακ – χωρίς τύψεις – για το καλοκαίρι.

Καυτερές πιπεριές
Πιθανώς το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόσασταν για την περίοδο του καύσωνα, αλλά τα κάρι και οι πιπεριές τσίλι διεγείρουν τους υποδοχείς θερμότητας στο στόμα, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος και προκαλώντας σας ιδρώτα, κάτι που δροσίζει το σώμα.
Οι καυτερές πιπεριές ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και δημιουργούν ιδρώτα

Σέλινο
Αν και δεν είναι αλήθεια πως το σέλινο έχει θερμίδες, αυτό το λαχανικό αποτελείται από 95% νερό. Επιπλέον, ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο έχει μόνο 16 θερμίδες.

Μπρόκολο
Είτε το αγαπάτε, είτε το μισείτε, το μπρόκολο είναι εξαιρετικό για εσάς. Είναι γνωστός ως έξυπνος υδατάνθρακας και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη, διατηρώντας χαμηλά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ενώ αποτρέπει την δυσκοιλιότητα. Αποτελείται από 91% νερό και μπορεί πολλοί να πουν ότι προτιμούν να πιούν ένα ποτήρι νερό παρά να φάνε μπρόκολο, ωστόσο, είναι πολύ θρεπτικό.

Σούπα
Η σούπα μας θυμίζει αυτόματα μια κρύα, χειμωνιάτικη ημέρα,να απολαμβάνετε ένα πιάτο σούπας κοτόπουλου. Ωστόσο, οι συνταγές με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά συμβάλλουν στα επίπεδα ενυδάτωσης και επιλογή μιας ελαφριάς σούπας λαχανικών, είναι η κατάλληλη επιλογή για την περίοδο του καύσωνα.
Οι σούπες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά και συμβάλουν στην αύξηση των επιπέδων ενυδάτωσης

Μούρα
Οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα μούσμουλα είναι όλα πολύ αλκαλικά φρούτα. Παράγουν μια κρύα ενέργεια στο σώμα, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική λέει πως τα μούρα παράγουν κρύα ενέργεια στο σώμα

Γάλα καρύδας και νερό καρύδας
Το γάλα και το νερό καρύδας περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ενυδάτωση, πράγμα που σημαίνει ότι και τα δύο δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και ωφέλιμα για την υγεία. Πολλές συνταγές περιλαμβάνουν το γάλα καρύδας καθώς είναι εξαιρετικό συστατικό για πυκνές σάλτσες.

Αγγούρια
Τα αγγούρια είναι ίσως το πιο γνωστό λαχανικό για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού καθώς περιέχουν πολύ νερό για να σας κρατήσουν δροσερούς, καθώς αποτελούνται από 95% νερό.