Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Κουβέντα στην «αυλή», με τη συγγραφέα Σοφιάννα Παϊδούση



Αν και λατρεύει τα παραμύθια η Σοφιάννα, στην κουβέντα...
που κάναμε μαζί της, μας εντυπωσίασε με τα πιστεύω της, αλλά και τη γενική φιλοσοφία που έχει για τη ζωή και την κάθε έκφρασή της, καθώς όπως λέει: «Όλα είναι στο μυαλό».

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
Το να είχα ένα αδελφάκι και να μεγαλώναμε μαζί. Nα έχω έναν συνοδοιπόρο, δηλαδή, σ’ αυτήν την ηλικία, να τον συμβουλεύω ή να με συμβουλεύει και να είναι και ο κολλητός μου φίλος.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;
Από κάθε παραμύθι που αγαπούσα ξεπηδούσε ένας ήρωας που γινόταν φίλος μου κι ακόμα είναι δηλαδή… Άρα έχω πολλούς «παραμυθένιους» φίλους από παιδί.

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας;
Εννοείται… Aυτό εκτιμώ ότι συμβαίνει με κάθε συγγραφέα, καθώς πολλές φορές τα ονόματα αλλά και οι χαρακτήρες ενδέχεται να κρύβουν προσωπικά βιώματα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Στην περίπτωση του Παρφέ, βέβαια, δεν είναι από προσωπικό μου βίωμα γραμμένο, καθώς ευτυχώς δεν έχω δεχτεί ποτέ bullying στο σχολείο, αλλά από ένα τραγικό περιστατικό, που συνέβη πριν λίγα χρόνια στη χώρα μας και με «ταρακούνησε»... Τραγική ειρωνεία ότι λίγες μέρες πριν εκδικάστηκε η υπόθεση και ανακοινώθηκαν οι ποινές σε όσους κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο, τόσα χρόνια μετά...

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στον χαρακτήρα σας;
Δε θεωρώ ότι έχω κάποιο «Θείο δώρο», αλλά αυτό είναι προτιμότερο να το κρίνουν άλλοι, σε κάθε περίπτωση...

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
Η ανυπομονησία!

Την μοίρα, την θεωρείτε γραφιά της ζωής σας;
Όχι, δεν πιστεύω στη μοίρα. Πιστεύω στις επιλογές που κάνουμε σε κάθε στιγμή της ζωής μας, στο timing και πολύ περισσότερο στην τύχη. Δεν ακούμε συχνά. «Ο άτυχος περαστικός έχασε τη ζωή του από…» Άρα τι να πιστέψω, ότι ο Θεός αποφάσισε να του πάρει χωρίς λόγο τη ζωή ή ότι ήταν απλώς άτυχος;!

Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας;
Με πράξεις, δεν είμαι άνθρωπος καλός στα λόγια.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Ναι, υπάρχει ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω, γι’ αυτό άλλωστε γράφω παραμύθια και ξεκίνησα και το blog, γιατί έβλεπα ότι ο κόσμος γύρω μου δε μου άρεσε καθόλου και ήθελα να δημιουργήσω έναν κόσμο μαγικό, παραμυθένιο, όπου όλα έχουν αίσιο τέλος, κάτι που, δυστυχώς, δε συμβαίνει πάντοτε στον πραγματικό κόσμο.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;
Με τη συγγραφή ενός νέου παραμυθιού που απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά, με την αντίστοιχη διασκευή του σε θεατρική παράσταση και με την εικονογράφηση ενός άλλου...

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύετε ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας;
Μεγάλωσα με παλιό κλασικό ελληνικό κινηματογράφο, αν κι έχω πολλά χρόνια να δω ελληνική ταινία. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη, πάντως, που να τη θεωρώ συνοδοιπόρο στη ζωή μου.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Δεν έχω γούρι, δεν πιστεύω στα γούρια, παρ’ όλα αυτά αγχώνομαι, όταν φύγω από το σπίτι και ξεχάσω το κινητό μου τηλέφωνο. Αναρωτιέμαι πώς ζούσαμε τόσα χρόνια χωρίς αυτά...Τι ανέμελες εποχές!

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;
«Όλα είναι στο μυαλό»...

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;
Τις φιμώνει αλλά δεν νομίζω από φόβο, απλά δεν μπορεί να τις ενισχύσει. Όλα τα είδη τέχνης θα πηγάζουν πάντα από τους δημιουργού τους ότι και να γίνεται με την εξουσία.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας δυσκολεύεται να αγκαλιάσει το βιβλίο;
Δυστυχώς, υπάρχει πληθώρα βιβλίων και είναι πολύ δύσκολο κάποιος να επιλέξει ένα βιβλίο έναντι κάποιου άλλου. Επίσης, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι έχουμε υπερβολικά μικρό ποσοστό ανθρώπων που διαβάζουν βιβλία αλλά, κατά έναν παράδοξο τρόπο, μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που γράφουν (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου).

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
Θα ήθελα όλοι οι νόμοι που αφορούν στην προσωπική ασφάλεια των πολιτών να είναι πολύ πιο αυστηροί και βέβαια να τηρούνται πάντα. Βασικότερο, η οδική συμπεριφορά. Δε γίνεται να παραμένουμε μία από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη.

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;
Γάτα, να είμαι ανεξάρτητη μεν, αλλά να ‘χω τον χώρο μου στο σπίτι να χαλαρώνω και να ξαπλώνω, χωρίς να ενοχλώ κανέναν!

Πιστεύετε στα όνειρα;
Και βέβαια πιστεύω, αν κι ευτυχώς εμένα, ακόμα κι όταν είναι εφιάλτες, δε βγαίνουν αληθινά!

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Ν’ ακολουθήσει τα όνειρά του και να προσπαθήσει να πείσει όσους τον αγαπούν να τον βοηθήσουν να τα κατακτήσει.


Η Σοφιάννα Παϊδούση, πάντα αγαπούσε τα παιδιά και κατάφερε να κάνει τ’ όνειρό της πραγματικότητα, σπουδάζοντας νηπιαγωγός στο Τμήμα Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στην Αθήνα.
Mε καταγωγή από τη Χίο και… διακτινισμό διαμονής ανάμεσα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη και Κέρκυρα -με οικογένεια κι ένα γλυκό μωρό ενός έτους-, εκτός από παραμυθού, καθηγήτρια Αγγλικών και blogger (θέατρο, για παιδιά και ενήλικες,  μουσική και βιβλίο), έχει σπουδάσει σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού και θεατρική γραφή. Έχει εξειδικευτεί στο Γραφιστικό Σχεδιασμό, στην επεξεργασία στατικής εικόνας, στο Web Development και στο InDesign, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στον ελεύθερό της χρόνο, επιμελείται και επεξεργάζεται ψηφιακά σχολικές ταινίες μικρού μήκους. Το σενάριο της (Η Νέα Γενιά, 2008) έγινε ταινία μικρού μήκους επί 4 το 2017, με τον τίτλο "Schoolikoμπερδέματα ΙΙ, Η Νέα Γενιά", από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κατερίνης. Η ταινία (επί 4) προβλήθηκε σε κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα και σχολεία, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και συμμετείχε σε φεστιβάλ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια, με τις αναρτημένες διαδικτυακές εκδόσεις να έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 325.000 προβολές μέσα σ’ ένα χρόνο.
Εκτός από τη λογοτεχνία και τα παραμύθια, της αρέσει να χάνεται σε άγνωστα μέρη στα ταξίδια της, μαζί με την οικογένειά της και το αγαπημένο της σκυλάκι, τον Charlie.
Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα και το έργο της:
Σοφιάννα Παϊδούση
email:oparfes@gmail.com

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)