Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ποιος Έλληνας δημοσιογράφος πήρε συνέντευξη από έναν… «ισοβίτη»;


Σίγουρα πολλά θα είναι τα ονόματα που θα πιθανολογείτε ότι έκαναν αυτή τη συνέντευξη, αλλά γι’ αυτόν που γίνεται σήμερα ο λόγος δεν είναι άλλος από τον...

 Άρη Μαλανδράκη!
Το 2000 ο δημοσιογράφος Άρης Μαλανδράκης παρουσίασε μια πολύ πρωτότυπη συνέντευξη στο ένθετο περιοδικό για τα κόμικς «9», της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»: 
Ο καταδικασμένος σε 622 χρόνια φυλάκισης «Ισοβίτης» του γελοιογράφου Αρκά εμφανίζεται να απαντά στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, μέσα από τα στριπάκια του. Οι ερωτήσεις βασίζονταν, και οι απαντήσεις προέκυπταν από τα ίδια τα κείμενα του κόμικς:
 
-Ο χρόνος πρέπει να είναι κατάρα για ένα ισοβίτη...
-Α! Οχι και ισοβίτης! Απλά έχω καταδικαστεί σε 622 χρόνια.
-Τι αλλάζει;
-Είναι ψυχολογική η διαφορά. Αν έχεις καταδικαστεί σε ισόβια δεν έχεις καμιά ελπίδα.
-Ενώ τώρα τι ελπίδα έχεις;
-Ε, πώς; Ο μέσος όρος ζωής ανεβαίνει συνεχώς.
 Συνολικά, 13 ήρωες των κόμικς έδωσαν «συνεντεύξεις» στις σελίδες του «9» (από τον Λούκι Λουκ και τη Μαφάλντα, μέχρι τον Σούπερμαν και τον Κύρο Γρανάζη). 
Ο Άρης Μαλανδράκης γεννήθηκε το 1952 στον Πειραιά. Από την παιδική του ηλικία αποθήκευε εικόνες και ήχους. Μεγαλώνοντας τα έκανε λέξεις. Σπούδασε γραφιστικά αλλά έγινε δημοσιογράφος. Βαθύς γνώστης και λάτρης της ιστορίας του ασπρόμαυρου κινηματογράφου και των κόμικ, έχει δημοσιεύει άρθρα και αφιερώματα στον Τύπο, καθώς και μια σειρά ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών ανάλογης θεματολογίας: «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!», «ΚΛΑΚ», «Ντουμπλ Φας», «Ζιγκ-Ζαγκ στα κόμικς», «Έλληνες Γελοιογράφοι» κ.α.
 
Επίσης, έχει κάνει τηλεοπτικά και κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ, όπως τα «Πειραιάς: Ένας κινηματογραφικός περίπατος», «Σινέ-Πόρος» και «Η Ύδρα στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», «Επαγγέλματα σε άσπρο και μαύρο», «Και όμως... κινούνται!» (πρώτες απόπειρες animation στην Ελλάδα του '60, μέσα από τους εισαγωγικούς τίτλους και άλλοτε μέσα στην ίδια την ταινία).



Ο Άρης Μαλανδράκης εργάζεται ως συντάκτης εφημερίδας και έχει συγγραφική παρουσία («Χάρτινοι και Ραδιοφωνικοί Θρύλοι» - εκδ. Ars Longa, «Το Αλφαβητάρι του ελληνικού κινηματογράφου» - εκδ. Bell)… (tovivlio)