Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Το «μενού» του έρωτα...


Οι αιτίες της μειωμένης λίμπιντο, μπορεί να είναι πολλές και ποικίλες, περιλαμβάνοντας βιολογικές, παθολογικές αλλά και συναισθηματικές. Αιτίες όπως το στρες, η κακή διατροφή, οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους μπορεί να ενοχοποιούνται...

για τη μειωμένη διάθεση για σεξ, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.  Υπάρχουν πολλές τροφές που  «απογειώνουν» τη λίμπιντο και να αυξάνουν την ερωτική διάθεση μέσω της αύξησης της ροής του αίματος προς τα γεννητικά όργανα. Από τα αρχαία χρόνια ακόμη υπάρχουν μαρτυρίες για τρόφιμα τα οποία κατατάσσονταν στην κατηγορία «αφροδισιακά» τρόφιμα.
Σχετικές αναφορές συναντάμε ακόμα και σε εγχειρίδια του Kama Sutra. Η αναζήτηση αυτών των ιδιαίτερων τροφών από τους ανθρώπους προκύπτει λόγω της έμφυτης ανάγκης μας να βελτιώσουμε τη σεξουαλική μας ικανότητα. Πολλοί αρχαίοι ιστορικοί αναφέρουν ποτά, τρόφιμα και ουσίες με διεγερτική δράση.
Από τον Ιπποκράτη, ο οποίος θεωρούσε τις φακές ως ένα τρόφιμο που ενισχύει τη σεξουαλική ικανότητα των ανδρών,  έως τον Πλούταρχο, ο οποίος σύστηνε μάλιστα να προστίθεται στις φακές λίγο σαφράν. Αλλά οι αναφορές στα αφροδισιακά τρόφιμα δεν σταματάνε εδώ. Το μέλι, το σουσάμι, τα μανιτάρια, τα σύκα, το πράσο και ο δυόσμος έχουν αναφερθεί ότι διεγείρουν την ερωτική μας διάθεση. Ακόμα και ο όρος αφροδισιακά παραπέμπει στη Θεά Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, της αγάπης και της ομορφιάς.
Γιατί όμως τα τρόφιμα αυτά να θεωρούνται  «θαυματουργά» και μπορούν να απογειώσουν τη σεξουαλική μας διάθεση; Ποιοι μύθοι και ποιες αλήθειες κρύβονται πίσω από όλες αυτές τις μαρτυρίες; Η σεξουαλική διέγερση συνδέεται άμεσα με την έκκριση κάποιων ορμονών, κυρίως των ενδορφινών και των φερορμονών.
Οι ορμόνες του σεξ, όπως διαφορετικά αποκαλούνται, είναι υπεύθυνες για την ψυχική μας ευφορία και απαραίτητες για μια καλή σεξουαλική ζωή. Η βέλτιστη έκκριση τους συνδέεται άμεσα με τη διατροφή μας γιατί αποτελούνται από αμινοξέα που συναντάμε σε διάφορες τροφές. Συγκεκριμένα, τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, μαγνήσιο και σελήνιο συμβάλουν στην ομαλή έκκριση αυτών των ορμονών.

 

Σοκολάτα
Η σοκολάτα στα αρχαία χρόνια κατείχε τιμητική θέση, αφού την αποκαλούσαν τροφή των Θεών. Σήμερα είναι το πιο δημοφιλείς αφροδισιακό σε όλο τον κόσμο. Το αφροδισιακό αυτό έχει περιέχει ιχνοστοιχεία τα οποία δίνουν το αίσθημα της ικανοποίησης, περιέχει τα περισσότερα αντιξειδωτικά στοιχεία από κάθε άλλο αφροδισιακό και τις  βασικότερες ουσίες που βοηθούν την καθιστούν στην κορυφή των προτιμήσεων μας.
Οι ουσίες αυτές είναι η καφεΐνη που λειτουργεί ως διεγερτικό και αφυπνιστικό, η θειοβρωμίνη που ερεθίζει τον καρδιακό μυ και εξάπτει το νευρικό μας σύστημα και η φαινυλαιθυλαμίνη που είναι υπεύθυνη για την διαμόρφωση της διάθεσης και λειτουργεί κατά της κατάθλιψης.


Μαϊντανός και το σέλινο

Ο μαϊντανός και το σέλινο θεωρούνται αφροδισιακά περισσότερο για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Αυτό οφείλεται στα συστατικά που περιέχει το σέλινο, το οποίο απελευθερώνει μία μυρωδιά παρόμοια με τον ανδρικό ιδρώτα που αναστατώνει τις γυναίκες διότι ενεργοποιεί τις υποδοχείς των φερορμόνων τους, ενώ ο μαϊντανός αποτελεί διεγερτικό για τη μήτρα.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο κατατάσσεται στις υψηλές θέσεις των αφροδισιακών. Προέρχεται από το δέντρο των όρχεων, καθώς έτσι το είχαν ονομάσει και γι αυτό απέκτησε την φήμη αυτή. Η πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνες και σε άλλες ουσίες, δημιουργούν στον οργανισμό μας νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την διαμόρφωση της ψυχολογικής μας διάθεσης και κατά συνέπεια για την αύξηση της σεξουαλικής μας επιθυμίας... (govastileto)