Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Νέες οδηγίες για το σεξ μετά το έμφραγμα...


Οι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν όσους περνούν ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό για το πότε και πως μπορούν να κάνουν με ασφάλεια σεξ, σύμφωνα με επίσημες, λεπτομερείς οδηγίες για το θέμα...


Οι οδηγίες, που εκδόθηκαν από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC), είναι οι πρώτες που προσδιορίζουν με λεπτομέρεια πότε είναι ασφαλές το σεξ μετά από οποιοδήποτε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.
Εξηγούν επίσης ποιες είναι οι ασφαλείς στάσεις κατά το σεξ, καθώς και οι δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς, εάν δεν είναι έτοιμοι για την σωματική καταπόνηση της σεξουαλικής επαφής.
Επιπλέον, τονίζουν ότι οι γιατροί πρέπει να επισημαίνουν στους ασθενείς τους τούς κινδύνους από τις εξωσυζυγικές σχέσεις, οι οποίες έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιολογικά αίτια.
Οι οδηγίες δημοσιοποιήθηκαν χθες ταυτοχρόνως στις επιθεωρήσεις «Circulation» και «European Heart Journal».
Μετά από ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό, πολλοί ασθενείς ανησυχούν ότι το σεξ θα τους προκαλέσει και άλλο επεισόδιο και αρκετοί το αποφεύγουν.
Οι νέες οδηγίες αναφέρουν πως όποιος έχει πάθει έμφραγμα, έχει κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, έχει πάθει εγκεφαλικό, πάσχει από οποιοδήποτε καρδιολογικό πρόβλημα ή έχει εμφυτευμένη καρδιακή συσκευή, πρέπει να ενημερώνεται από τον γιατρό του λεπτομερώς για το σεξ. 
Επισημαίνουν επίσης πως παρότι παρέχουν τις κατευθυντήριες γραμμές, η περίπτωση κάθε ασθενή θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά για να προσαρόζονται οι ιατρικές συστάσεις στις ιδιαιτερότητές του.
Οι οδηγίες αναφέρουν μεταξύ άλλων πως, με τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών τους, οι ασθενείς πρέπει να ξέρουν τα εξής:
* Όσοι έχουν πάθει έμφραγμα δίχως επιπλοκές και δίχως να νιώθουν πόνο στο στήθος ή άλλα συμπτώματα όταν περπατούν με γρήγορο βήμα ή ασχολούνται με μετρίας εντάσεως φυσικές δραστηριότητες, μπορούν να αρχίσουν το σεξ έπειτα από μία εβδομάδα.
* Όσοι έχουν κάνει εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης (μπάι πας) γενικώς μπορούν να ξαναρχίσουν το σεξ έπειτα από έξι έως οκτώ εβδομάδες, εφ’ όσον η τομή τους έχει επουλωθεί πλήρως.
* Εάν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν ένας ασθενής είναι αρκετά υγιής για σεξουαλική δραστηριότητα, πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ κοπώσεως σε κυλιόμενο διάδρομο, για να ελέγχεται πόση καταπόνηση αντέχει η καρδιά του.
* Οι ασθενείς πρέπει να ανακτούν βαθμιαία την σεξουαλική δραστηριότητας, αρχίζοντας από τα προκαταρκτικά και προχωρώντας αργότερα στις ολοκληρωμένες επαφές.
* Αν κάποιος νιώσει πόνο στο στήθος ή άλλα συμπτώματα στη διάρκεια του σεξ, πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό του.
* Αν και η σεξουαλική επαφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έμφραγμα, ο κίνδυνος για τους ασθενείς είναι μικρός. Μεταξύ όσων ήδη έχουν πάθει έμφραγμα, λιγότεροι από ένας στους 100 το έπαθαν την ώρα του σεξ.
* Οι ασθενείς πρέπει να ενθαρρύνονται να κάνουν σεξ όπως συνήθως ή σε μία στάση που τους κάνει να αισθάνονται άνετα. Όσοι όμως έχουν κάνει μπάι πας καλό είναι να αποφεύγουν να βρίσκονται από πάνω, διότι αυτό είναι πιο κοπιαστικό.

* Η συζήτηση του γιατρού με τον ασθενή για το σεξ πρέπει να αρχίζει πριν ο ασθενής λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και να συνεχίζεται στη διάρκεια της περιόδου συστηματικής παρακολούθησης... (ygeia)