Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Παιδί και τηλεόραση

Η τηλεόραση μας συντροφεύει την ώρα του φαγητού, της χαλάρωσης, τις τακτοποίησης του σπιτιού, στο τάισμα του παιδιού…

Σύντροφος αχώριστος, που μας χαρίζει στιγμές ξενοιασιάς, χαλάρωσης, διασκέδασης, ενημέρωσης, χωρίς κόστος.
Μπορεί να μας έκανε τη ζωή πιο εύκολη, όπως λένε μερικοί, αλλά δυστυχώς, ύπουλα και μακροπρόθεσμα θα μας κάνει τη ζωή μας «κόλαση»!
Η παραμονή μπροστά στην τηλεόραση δημιουργεί προβλήματα προσοχής και συγκέντρωσης τόσο στον ενήλικα, όσο και στα παιδιά.


Όσο περισσότερο χρόνο βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση, κυρίως στην ηλικία ως τριών ετών, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσουν αργότερα, γύρω στα επτά χρόνια, προβλήματα προσοχής και συγκέντρωσης.
Ο εγκέφαλος των παιδιών, τα πρώτα χρόνια της ζωής τους αναπτύσσεται γρήγορα. Γι’ αυτό και τα πρώτα ερεθίσματα που δέχονται συμβάλλουν ουσιαστικά στις πνευματικές ικανότητες που θα έχουν αργότερα.
Έρευνες αποδεικνύουν πως η παρακολούθηση τηλεόρασης από τα παιδιά προκαλεί επίσης παχυσαρκία, βίαιη συμπεριφορά, επιθετικότητα, υπερκινητικότητα, διαταραχές στον ύπνο, στοιχεία που οδηγούν στη δημιουργία της ελλειμματικής προσοχής.
Η κατάσταση ελλειμματικής προσοχής, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, συνοδεύεται από μειωμένη δυνατότητα συγκέντρωσης, δυσκολίες στην οργάνωση και παρορμητική συμπεριφορά.
Καλά θα μου πείτε, ούτε μια ωρίτσα δεν κάνει; Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν υπάρχει όριο χρόνου που να επιτρέπει με ασφάλεια την παρακολούθηση τηλεόρασης από μικρά παιδιά ηλικίας μέχρι 3 ετών. Κάθε ώρα αυξάνει τους κινδύνους για τις πνευματικές δεξιότητες τους.
Γι’ αυτό οι γονείς, καθώς επίσης νταντάδες, παππούδες, γιαγιάδες, και όποιος τέλος πάντων βρίσκετε με το παιδί, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε ό,τι αφορά το χρόνο που παρακολουθούν τηλεόραση τα παιδιά.


Δε θέλω να γίνω υπερβολική, ούτε να φανώ κατηγορηματική. Άλλα, όπως λέει και η ρήση «Παν μέτρον άριστον».
Η σωστή επιλογή προγραμμάτων για κάθε ηλικία του παιδιού, που μπορεί να του προσφέρει ενημέρωση, ψυχαγωγία και να του οξύνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, είναι η τηλεόραση που πρέπει και οφείλουμε να επιζητήσουμε για το παιδί μας.

Καλλιόπη Γραμμένου
Παιδαγωγός-Δημοσιογράφος