Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Νέες κυκλοφορίες από εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ



«Tο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης...
(ΠΣΠΘ)– Η ιστορία ενός υποδειγματικού ελληνικού σχολείου» των Νίκος Δ. Βαρμάζης  & Σταύρος Βολιώτης
Κατηγορίες: Διάφορα
Κωδικός ISBN: 978-618-5271-84-8
Τιμή:12,00 €
Η επανέκδοση ενός βιβλίου, ύστερα από είκοσι και παραπάνω χρόνια, είναι μια ευκαιρία για τον συγγραφέα να διορθώσει, τουλά­χι­στον, αβλεψίες της πρώτης έκδοσης, οι οποίες είναι αναπόφευκτες και στις πιο επιμελημένες εκδό­σεις, και να εμπλουτίσει τη βιβλιο­γραφία με νέα στοιχεία που στο μεταξύ ανέκυψαν.
Να αναρωτηθεί επίσης τι έπρεπε να έχει περιλάβει και το παρέ­λειψε ή τι έπρεπε να έχει παραλείψει και το περιέλαβε στο κείμενό του. Πρέπει να πω σχετικά με τα ερωτήματα αυτά ότι παλαιότερα κεί­μενά μας τα αποτιμούμε διαφορετικά ύστερα από χρόνια. Ο χρό­νος που έχει μεσο­λα­βήσει αλλάζει τις εκτιμήσεις μας για όσα έχουμε γράψει. Από το παλαιό πάντως κείμενο δεν αφαίρεσα τίποτε. Πρό­σθεσα όμως κάποια στοιχεία που έχουν σχέση με την πορεία του Σχολείου μέσα στο χρόνο. Πα­ρα­δέχομαι ωστόσο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολου­θήσει κανείς στη λειτουργία ενός οργανι­σμού, όπως είναι το σχολείο, τις συνέπειες που προκύπτουν από τις αστό­χαστες, πολλές φορές, ενέρ­γειες των υπουργών και των γρα­φειο­κρατών της εκπαίδευσης, οι οποίοι αναστατώνουν συχνά τα σχο­λεία, τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, χωρίς να συντρέχουν σοβαροί λόγοι, χωρίς δη­λα­δή οι αποφάσεις τους να διορθώνουν δυσλειτουργίες και στρε­βλώσεις του παρελθόντος ή να σχετίζονται και να καλύπτουν νέες ανάγκες.
Η πρώτη έκδοση ήταν αφιερωμένη «στους μαθητές του Πειρα­μα­τικού». Στη δεύτερη έκδοση αισθάνομαι την ανάγκη να προσθέτω και: «στους αποφοίτους του Πειραματικού». Στη νέα έκδοση εμπλού­τισα το Παράρτημα των Αποφοίτων του ΠΣΠΘ με τις λίστες των ονομάτων τους κατά χρονολογική σειρά από το 1940, πρώτο έτος αποφοίτησης, ως το 2019. Πρόσθεσα επίσης καταλόγους με τα ονό­ματα των εποπτών, των διευθυντών και των εκπαιδευτικών,  που υπηρέτησαν στο Σχολείο από την έναρξη της λειτουργίας του ως τα πρόσφατα χρόνια…
Περισσότερα για το βιβλίο εδώ:


«Ανθολόγιο ΙΙ – Φωτοσκιάσεις»
Συγγραφέας: Συλλογικό Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσ/κης
Κατηγορίες: Λογοτεχνικά
Κωδικός ISBN: 978-618-5271-86-2
Τιμή:14,84 €
To «Ανθολόγιο ΙΙ» της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλο­νίκης αποτελεί την πειραματική επεξεργασία υπερρεαλιστικών ποιη­μά­των καθώς και ποιημάτων «δομημένου υπερρεαλισμού» με την αντί­στοιχη θεωρητική εισαγωγή. Πρόκειται για μία διεργασία ενός έτους η οποία εκκίνησε αμέσως μετά την έκδοση του «Ανθολογίου Ι», τον Δεκέμβρη του 2018. Η αναφορά στην πειραματική επεξερ­γα­σία των ποιημάτων δεν αναιρεί την αυστηρή τήρηση κανόνων τε­χνι­κής, μορφολογικής και υφολογικής χρήσης εκ μέρους των μελών. Το στοιχείο του πειραματισμού εντοπίζεται στην, εκ των πραγ­μά­των, σχέση σύνδεσης μεταξύ των υλικών κατασκευής και σύνθεσης των ποιημάτων σε άμεση εξάρτηση από την θεματική και νοημα­τι­κή επιλογή του εκάστοτε ποιητή. Αυτού του είδους ο ετερο­προσ­διο­­ρισμός δεν υπονομεύει την υποκειμενική πρόσληψη και μορφο­ποί­η­ση του εξωτερικού κόσμου. Αντιθέτως, επιτρέπει την αυτονό­μηση των θεματολογικών επιλογών σε άμεση επαφή με την υλικό­τη­τα των εικόνων και των νοημάτων που οι τελευταίες φέρουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της ποιητικής διαδικασίας, προσδίδοντας στην ερ­γα­­λεια­κή χρήση της γλώσσας δυναμική και προοπτική.
Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης
Περισσότερα για το βιβλίο εδώ: