Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

«Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης», συντροφιά με την Φωτεινή Κωνσταντοπούλου



Ένα κορίτσι γεμάτο όνειρα που προσευχόταν να βγουν αληθινά…
Μπορεί να μην έγινε ηθοποιός ή δικηγόρος, όπως ονειρευόταν, κάνει όμως πραγματικότητα τα όνειρα άλλων ανθρώπων γράφοντας βιβλία… Ταξιδεύει και γράφει, ευαισθητοποιείται και προσφέρει… Το έργο της μεγάλο και σημαντικό, όπως και το ταξίδι της μέχρι τώρα στην συγγραφή…


Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Λεύκωμά μας».


Εσείς, είχατε λεύκωμα;
Δεν κρατούσα λεύκωμα. Ή καλύτερα όσες φορές το ξεκίνησα, νομίζω δύο ήταν, δεν το τήρησα. Δεν ήταν τόσο ότι δεν ήμουν τυπική, όσο το ότι τελικά επιστρέφοντας να διαβάσω όσα είχα γράψει διαπίστωνα ότι η μνήμη μου ή τουλάχιστον, όπως είχαν εντυπωθεί σε αυτή τα γεγονότα, είχαν μορφή και αίσθηση που μου άρεσε περισσότερο.

Που το κρύβατε συνήθως;
Όσες φορές ήταν αυτές σφηνωμένο ανάμεσα στα βιβλία μου.

Πως ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;
Δυο κρεβάτια, ένας τοίχος βιβλιοθήκη με το γραφείο μου ενσωματωμένο, ένα ακόμη δίπλα στη μπαλκονόπορτα, μια πλαστική μπασκέτα στη ντουλάπα και μια παταπούφα στο κρεβάτι μου. Ούτε πολύ κοριτσίστικο, ούτε πολύ αγορίστικο. Όταν μοιράζεσαι πρέπει να κρατάς τις ισορροπίες αρκετά.

Ποια περιοδικά διαβάζατε;
Την Κατερίνα και το αθλητικό περιοδικό Τρίποντο.

Ποιο ήταν το επάγγελμα που θα θέλατε να κάνετε στο μέλλον;
Έλεγα διάφορα κατά καιρούς, αλλά εκείνο που υπερίσχυσε για μεγάλη χρονική περίοδο στα παιδικά μου χρόνια ήταν ηθοποιός και στα εφηβικά μου δικηγόρος.


Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;
Λέγεται «Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες»

Θυμάστε την πρώτη παρουσίαση βιβλίου σας;
Ολοζώντανα. Σαν να έγινε χθες.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;
Ο Όλιβερ Τουίστ.

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια;
Το Stand by me.

Σινεμά ή θέατρο;
Σινεμά.

Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ;
Δεν παρακολουθούσα πολύ τηλεόραση, αλλά έβλεπα το «Λόγω Τιμής»


Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;
Όνειρα, σίγουρα. Έχει στοιχεία αναμνήσεων και βλέμμα προς το μέλλον. Τα όνειρα είναι ελιξίριο.

Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;
Να γίνουν τα όνειρα που έκανα κατά καιρούς πραγματικότητα.

Περιγράψτε μας μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια… Την έχετε βάλει σε κάποιο βιβλίο σας;
Στο βιβλίο μου «Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες» έχω αφήσει έντονα να απλωθεί η αίσθηση των οικογενειακών διακοπών. Όχι κάποια ιστορία από αυτές ή μέρος τους. Πάντα αυτό μου άρεσε να κρατάω στη μνήμη μου. Τις αισθήσεις και τα συναισθήματα των στιγμών ή/και των ιστοριών. Γι’ αυτό και θυμάμαι φωτογραφικά μέρη τους. Όπως εκείνο το στιγμιότυπο που οι γονείς, σε κάποιες διακοπές, γνώρισαν σε εμένα και τον αδερφό μου, μια αγριοφραουλιά. Ίσως η ανακάλυψη, ίσως εκείνη η πέτρινη βρύση που τις πλύναμε, ίσως ότι ήμασταν όλοι μαζί; Δεν ξέρω, αλλά ακόμα θυμάμαι τη…γεμάτη γεύση τους. 



Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι αστυνομικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Από την αρχή έως σήμερα μεταμορφώνει τα βιβλία της σε εκδηλώσεις, εργαστήρια και δραστηριότητες σε συνεργασία με σχολεία, βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες και φορείς σε όλη την Ελλάδα. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 2009 με το βιβλίο "Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες" (επανέκδοση 2010). Το επόμενο βιβλίο της "Μια Ζαχαρένια Συνταγή" (Ιανός, 2015) τέθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η πρώτη του έκδοση ενίσχυσε με το σύνολο των εσόδων της την παγκόσμια εκστρατεία Back2School, που στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων, ενώ η δεύτερη (2018, "Ελληνοεκδοτική") τη διάδοση της παγκόσμιας εκστρατείας #WithRefugees. Τον Ιανουάριο του 2018 η ιστορία του βιβλίου έγινε θεατρική παράσταση στο θέατρο "Φούρνος", σε διασκευή Ελεάννας Σαντοριναίου και μουσική Χρήστου Θηβαίου.
Τον Φεβρουάριο του 2016 τιμήθηκε από την "Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα" ως υψηλού προφίλ υποστηρίκτρια για τη συμβολή της στο έργο του Οργανισμού, τους σκοπούς του οποίου συνεχίζει να στηρίζει ενεργά. Έχει, επίσης, διοργανώσει και συμμετάσχει σε σημαντικές δράσεις για τους πρόσφυγες με τη συνδρομή Οργανισμών στην Ελλάδα και την Κύπρο.


Η ιδιαίτερη αγάπη και η ευαισθησία της στο θέμα των προσφύγων την οδήγησαν να γράψει το εικονογραφημένο βιβλίο "Μέσα από τα μάτια τους, 12 παιδιά, 12 ιστορίες, 12 όνειρα για το αύριο!" (2017, "Ελληνοεκδοτική"), για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που συνάντησε η ίδια. Μέρος των εσόδων της έκδοσης αυτής στηρίζει τις δομές φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων στις δομές φιλοξενίας της ΑMΚΕ PRAKSIS.
Στην εργογραφία της περιλαμβάνονται: "Ο τυροκοφτερός - περιπέτειες που τα σπάνε" (2016) για τη διατροφική αξία του τυριού, ενώ για τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες το βιβλίο "Μέρλο - περιπέτεια στα σύννεφα" (2017), τα έσοδα του οποίου προσφέρει στην ΑΜΚΕ "Καρκινάκι".
Το βιβλίο της "Μαργαρίτα, Στραβά κι ανάποδα ζητούν λύση" (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) διατίθεται δωρεάν ως εφαρμογή σε tablets με λειτουργικά Android και iOS (εφαρμογή με διαδράσεις), σε μορφή pdf (Ελληνικά, Αγγλικά) καθώς και σε ηχητικό αρχείο (Ελληνικά).
Συμμετείχε ως ομιλήτρια στο TEDxPatras 2017 με θέμα "Στιγμές - Moments" και ήταν υποψήφια του θεσμού "Γυναίκες της χρονιάς" του περιοδικού "Beaute" στην κατηγορία "Γυναίκες της προσφοράς".

(Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου)