Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

«Από ζάχαρη κι αλάτι»… στην προθήκη της αυλής μας!!!


Ένας διακεκριμένος επιστήμονας εξομολογείται...
Ξετυλίγει θαρρετά τον μίτο της ύπαρξής του με ιδιαίτερο ζήλο και νοσταλγία, αγκαλιάζει όλα εκείνα που τον έθρεψαν και τον στοίχειωσαν, εκείνα που αγάπησε κι άγγιξε με τα δάχτυλά του. Αναμετριέται με θεριά και δαίμονες, δίνει φωνή σε όσους έφυγαν, για να στήσει από την αρχή τους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής του. 

Από την Ήπειρο του 1940, παραμονές της επίθεσης των Ιταλών του Μουσολίνι, στην Απελευθέρωση και στον Εμφύλιο, και σχεδόν ως την Ελλάδα τού σήμερα, με ενδιάμεσους σταθμούς σε Αθήνα, Ρώμη, Χαϊδελβέργη, η ζωή του Αντρέα, καθηγητή φιλοσοφίας, κυλά σαν το τρεχούμενο νερό, μέχρι τη μέρα που θα αλλάξει για πάντα το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν του. 

Ένας απολογισμός δίχως τεφτέρια, μια βαλίτσα θύμησες χωρίς παραλήπτη και μια ζυγαριά που αψηφά κέρδη και χασούρες, έτσι όπως το έλεγε απλά, αλλά καθόλου αφιλοσόφητα, η γιαγιά Βένη: «Ζάχαρη κι αλάτι, παιδί μου, η ζωή του καθενού. Ποιου λίγο, ποιου πολύ, τι σημασία έχει; Ζάχαρη κι αλάτι η ζωή!»


Μικρή εισαγωγή στο βιβλίο:
Μία περιήγηση από την προκατοχική Ήπειρο,  έως την Απελευθέρωση και τον Εμφύλιο, αγγίζοντας την Ελλάδα του σήμερα, με ενδιάμεσους σταθμούς σε Αθήνα, Ρώμη, Χαϊδελβέργη.
Η ζωή του καθηγητή φιλοσοφίας, Αντρέα, κυλά σαν τρεχούμενο νερό. Ως τη στιγμή που θα αλλάξει για πάντα το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν του.
Παρακολουθούμε έναν απολογισμό δίχως τεφτέρια, χωρίς να ζυγίζει κέρδη και χασούρες.
Έντονη η παρουσία της μητέρας του ήρωα και ταυτόχρονα παράμερη.
Καίρια η τοποθέτηση της γιαγιάς, που απλά, αλλά καθόλου αφιλοσόφητα παρομοιάζει τη ζωή με ζάχαρη κι αλάτι, σε κάποιους υπερτερεί η γλύκα και σε άλλους η αρμύρα.
Η ένταση των συναισθημάτων που η συγγραφέας περνάει στον αναγνώστη με τις γλαφυρές περιγραφές των καταστάσεων και των εσωτερικών διεργασιών των ηρώων της, καθιστά το κείμενό της ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Συγγραφέας: ΒΑΝΕΣΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ  
Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία
Ημερομηνία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2017
ISBN: 978-618-01-2044-8
ISBN E-book: 978-618-01-2087-5
Σελίδες:  360
Τιμή : 13,95 €
Τιμή e-book: 11.99

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η ΒΑΝΕΣΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Ιστορία, Μεθοδολογία και Θεωρία της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ασχολείται με το τραγούδι επαγγελματικά, εμφανίζεται σε μουσικές παραστάσεις και έχει πρωταγωνιστήσει σε παιδικά μιούζικαλ.
Το 2009 άρχισε να πλάθει ιστορίες στο χαρτί. Έκτοτε γράφει συχνά, μεταφράζει θεατρικά έργα που πέφτουν στα χέρια της, ενώ συνδημιούργησε και ένα blog για μαμάδες, όπου κατέγραψε τις προσωπικές της ιστορίες καθημερινής τρέλας ως… νεόκοπη μητέρα.
Το 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο Αθώοι στον έρωτα. Αυτό είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της.