Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

«Ο μπαμπάς μου… ο ήρωας μου!»… στο γραφείο της Κάλλης


Όλα ξεκίνησαν ένα βροχερό πρωινό που πήγαινε η μικρή Καλλιόπη...
με τον μπαμπά της στο σχολείο. Η τυχαία συνάντηση ενός συμμαθητή της, του Στέφανου με τον «αλλιώτικο» μπαμπά του ήταν αυτό που έκανε εκείνη τη μέρα διαφορετική…
Τι νιώθει η μικρή Καλλιόπη για έναν μπαμπά που έχει υιοθετήσει ένα παιδί; Το αγαπάει όπως και ο «κανονικός» μπαμπάς; Τι απορίες γεννιούνται στην ψυχή του; Πως ο μπαμπάς της θα τις δώσει να καταλάβει ότι γονιός δεν είναι μόνο αυτός που γεννά, αλλά αυτός που μεγαλώνει ένα παιδί.
Που μπορεί να οδηγήσει μια απλή παρεξήγηση και τι επιπτώσεις έχει στην ψυχολογία ενός υιοθετημένου παιδιού; Πως άραγε νιώθει όταν οι άλλοι θέλουν να τον βλέπουν διαφορετικό ενώ αυτός δεν αισθάνεται έτσι; Η αυτοθυσία του «αλλιώτικου» μπαμπά θα δώσει ένα γερό μάθημα σε όλους μικρούς και μεγάλους.
Αλλά περισσότερο δικαίωση, ανακούφιση, επιβεβαίωση, σιγουριά, περηφάνια, αγάπη στην ψυχή του μικρού Άγγελου…
Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος με το νέο του βιβλίο «Ο μπαμπάς μου …ο ήρωας μου!» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο και σοβαρό θέμα στις ψυχές των παιδιών… την υιοθεσία.
Ένα θέμα «παγίδα» θα έλεγα, γιατί κρύβει πολλούς κινδύνους… Να κάνει κάποιος υπερβολές, να γίνει υπερευαίσθητος, να υπερτονίσει καταστάσεις και συναισθήματα, να γίνει μελό και γραφικός. Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος δεν το κάνει αυτό.
Η αμεσότητα, ο απλός και κατανοητός λόγος του, ο ρεαλισμός, τα αληθινά γεγονότα- παραδείγματα, η αλήθεια και όχι ένα όμορφο ψέμα, κάνει αυτό το ανάγνωσμα κατάλληλο για οποιαδήποτε ηλικία, ικανό να ευαισθητοποιήσει, να δώσει απαντήσεις σ’ ένα τόσο λεπτό θέμα, της υιοθεσίας.
Διδάσκει την αγάπη, τις θυσίες, το σεβασμό του γονιού που γεννά αλλά και που μεγαλώνει ένα παιδί. Μιλά για την αξία του θεσμό της οικογένειας και το σπουδαίο ρόλο του πατέρα στην ψυχοσωματική και κοινωνικοπνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Αυτά δεν αλλάζουν αν ο γονιός «αλλιώτικος» ή «κανονικός».
Το βιβλίο «Ο μπαμπάς μου …ο ήρωας μου!» βοηθά το μικρό αναγνώστη να ζήσει τους ρόλους, να βιώσει τα συναισθήματα απ’ όλες τις πλευρές, να τα προβληματίσει και να τους δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα να σκεφτεί πριν χαρακτηρίσει ή βάλει ταμπέλες σε πρόσωπα και γεγονότα.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια

www.aylogyros news.gr