Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Σαν σήμερα… (22 Αυγούστου)

το 1822... γεννιέται στη Σμύρνη ο εκπαιδευτικός και πολιτικός Δημήτρης Γληνός.το 1864... υπογράφεται από 12 χώρες η Συνθήκη της Γενεύης, η οποία προβλέπει τη δημιουργία του Ερυθρού Σταυρού.το 1891... πεθαίνει ο Τσέχος ποιητής, Γιαν Νερούντα, που συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του τσεχικού ρεαλισμού.το 1911... ένας Ιταλός σερβιτόρος αφαιρεί από το μουσείο του Λούβρου τον διάσημο πίνακα "Μόνα Λίζα" του Λεονάρντο Νταβίντσι, για να τον γυρίσει "σπίτι" στην Ιταλία. Βρέθηκε δύο χρόνια αργότερα.το 1921... γεννιέται η ρεμπέτισσα Σωτηρία Μπέλλου.το 1921... οι ελληνικές δυνάμεις πλησιάζουν την Άγκυρα.το 1931... ιδρύεται γυναικείο τμήμα στην Ελληνική Αστυνομία.το 1953... ιδρύεται πολιτικό κόμμα των Ελληνίδων με την επωνυμία ''Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Κόμμα Ελληνίδων''.το 1962... το Σαβάνα, το πρώτο πλοίο που τροφοδοτείται από πυρηνική ενέργεια ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι
το 1975... πραγματοποιείται αποτυχημένη επίθεση δολοφονίας κατά του Αμερικανού Προέδρου, Τζέραλντ Φορντ
το 1983... την Ελλάδα επισκέπτεται ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε, μετά από πρόσκληση του Ανδρέα Παπανδρέου.το 1996... την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.το 1997... στην Αυστραλία, μεγάλη δημοσιότητα λαμβάνει η ανακάλυψη εμβολίου για τον καρκίνο του μαστού από την ελληνο-αυστραλέζα Βάσω Αποστολοπούλου.το 1999... η Κατερίνα Θάνου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ με 10.84 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη. Πρώτη αναδεικνύεται η Marion Jones με 10.70 και δεύτερη η Inger Miller με 10.79.


το 2004... ο Ατλαντας Πύρρος Δήμας φορά στο στήθος το τέταρτο Ολυμπιακό μετάλλιο, στην αυλαία της καριέρας του. Με περίσσευμα ψυχής ο τρις Χρυσός μας Ολυμπιονίκης απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι, μπορεί να σηκώσει την Ελλάδα στους ώμους του. Ό Έλληνας Άτλαντας κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλών, καθώς σηκώνει 377,5 κιλά, 175 αρασέ και 202,5 ζετέ, με το οποίο και ολοκληρώνει την σπουδαία καριέρα του, αφού πριν κατέβει από το πλατό, μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης προσπάθειας, ο Πύρρος Δήμας βγάζει τα παπούτσια του. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια της απονομής, με το στάδιο να σείεται επί 10 λεπτά, διακόπτοντας την τελετή, "Πύρρο - Πύρρο" και "Ελλάς - Ελλάς", σε ένα ελάχιστο δείγμα τιμής στον "χρυσό Πύρρο" της καρδιάς μας, που δεν σταμάτησε λεπτό να κλαίει.

(από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ)