Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Με συνοπτικές διαδικασίες περνάνε στο Δημόσιο τα ακίνητα «άγνωστου ιδιοκτήτη»!!!


Θανάσης Κουκάκης , CNN Greece


Έλληνες του εξωτερικού με ξεχασμένα ακίνητα σε διάφορες...
περιοχές της Ελλάδος, ιδιοκτήτες ή κληρονόμοι ακινήτων που δεν προσήλθαν στις κτηματογραφήσεις και άλλοι που δεν «πρόλαβαν» να δηλώσουν εγκαίρως ιδιοκτησίες πριν την οριστικοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου, χάνουν τα ακίνητα τους, καθώς αυτά θα περάσουν στο Δημόσιο.
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως«αγνώστου ιδιοκτήτη» μετά την οριστικοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου θεωρούνται δημόσια κτήματα ή δημόσιες περιουσίες.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί ως ανήκοντα σε ορισμένο πρόσωπο και φέρονται στα κτηματολογικά βιβλία και στα λοιπά στοιχεία του Κτηματολογίου ως ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», θεωρείται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μόλις καταστεί οριστική η πρώτη εγγραφή στο Κτηματολόγιο.
Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή δημιουργείται «αμάχητο τεκμήριο» υπέρ του Δημοσίου.
Στη βάση αυτή ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Θανάσης Δημάκης ζήτησε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να έρθουν σε συνεννόηση με τα κατά τόπους αρμόδια κτηματολογικά γραφεία στις περιοχές που έχει επέλθει οριστικοποίηση αρχικών εγγραφών του Εθνικού Κτηματολογίου για να λάβουν τα στοιχεία των προς καταγραφή ακινήτων και να τα περάσουν στα «οικεία» βιβλία του Δημοσίου, ως δημόσια κτήματα, ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά.
Από την καταγραφή αυτή θα εξαιρούνται τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» για τα οποία είχαν ασκηθεί αγωγές «νόμιμα και εμπρόθεσμα» κατόπιν αιτήσεων τρίτων, εντός της αποκλειστικής προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών. Εάν οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν τους ενάγοντες τότε τα ακίνητα θα περνούν σε αυτούς, αν όχι θα θεωρούνται δημόσια κτήματα. Στη βάση αυτή ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας ζήτησε από τις εφορίες να υπάρξει συνεργασία με τα Δικαστικά Γραφεία και τους ορισθέντες δικηγόρους του Δημοσίου των περιοχών τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες εντολές, πριν την καταγραφή των εν λόγω ακινήτων οι εφορίες θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους και αυτοψίες, προκειμένου να διαπιστώνουν το εάν τα ακίνητα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους, αλλά και την πραγματική κατάστασή τους, ώστε σε περίπτωση που αυτά έχουν καταπατηθεί, να λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας των συμφερόντων του Δημοσίου που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
Η ίδια εγκύκλιος αναφέρει πως μετά το πέρασμα των ακινήτων στο Δημόσιο και ειδικά μετά την καταγραφή τους στα βιβλία του Δημοσίου, όσοι αξιώνουν εμπράγματο δικαίωμα μόνο «ενοχική αξίωση» θα έχουν πλέον επί των εν λόγω ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, οι προϋποθέσεις αυτές θα ελέγχονται αρμοδίως από τα δικαστήρια, κατόπιν υποβολής αγωγής.