Κυριακή 12 Απριλίου 2020

«Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης», συντροφιά με τη Σμαραγδή Μητροπούλου



Ένα κορίτσι αρκετά ρομαντικό, συναισθηματικό, με...
στόχους και όνειρα από τα μικρά τα της… Ερωτεύεται, ονειρεύεται, ταξιδεύει και δημιουργεί… Πηγή έμπνευσης το ταξίδι και η δίψα για μάθηση… θα έλεγα που από μικρή ήταν στο DNA της.



Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Λεύκωμά μας».

Εσείς, είχατε λεύκωμα;
Και βέβαια είχα. Ήταν ένα ροζ τετράδιο με λευκά λουλουδάκια στο εξώφυλλο. Εκεί καταγράφαμε εγώ κι οι φίλες μου τις κρυφές μας σκέψεις, τα κρυφά μας όνειρα και τους κρυφούς μας έρωτες.

Πού το κρύβατε συνήθως;
Συνήθως το έκρυβα στο συρτάρι της βιβλιοθήκης μου, κάτω από κόλλες με σημειώσεις από το φροντιστήριο μαθηματικών.

Πώς ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;
Είχε ένα ημίδιπλο κρεβάτι, μία βιβλιοθήκη που κόντευε να «γείρει» από τα βιβλία (λογοτεχνικά, εγκυκλοπαίδειες) και αφίσες στους τοίχους με τα «είδωλα» των παιδικών κι εφηβικών μου χρόνων (Πάνος Μιχαλόπουλος και  Σταμάτης Γαρδέλης είχαν την τιμητική τους μπορώ να πω). Από το μπαλκόνι δε του δωματίου μου αγνάντευα τη θάλασσα.

Ποια περιοδικά διαβάζατε;
Μανίνα και Κατερίνα! Ανελλιπώς!

Ποιο ήταν το επάγγελμα που θέλατε να κάνετε;
Ήδη το ασκώ: εκπαιδευτικός.

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;
Το πρώτο βιβλίο που έγραψα είναι το θεατρικό «Πριν ο ήλιος δύσει»… εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.



Θυμάστε την πρώτη παρουσίαση βιβλίου σας;
Πώς να μην θυμάμαι την παρουσίαση του πρώτου μου βιβλίου! Νοέμβρης ήταν και είχα πάρει τρεις μέρες άδεια για να μεταβώ Αθήνα, μιας και τότε υπηρετούσα στην «άγονη γραμμή».  Τη δε μέρα της παρουσίασης έβρεχε καταρρακτωδώς, όμως τα δικά μου αγαπημένα πρόσωπα ήταν ΕΚΕΙ, δίπλα μου, κοντά μου. Είχα αρκετό τρακ, το ξεπέρασα όμως γρήγορα χάρη στα ζεστά χαμόγελα και στη θετική ενέργεια που υπήρχε γύρω μου.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;
Όσα παίρνει ο άνεμος, της Μάργκαρετ Μίτσελ.

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια;
«Η τιμή της αγάπης» της Τόνιας Μαρκετάκη

Σινεμά ή θέατρο;
Και τα δύο.

Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ;
Ναι, παρακολουθούσα μερικές φορές. Αγαπημένα μου σήριαλ ήταν η «Δυναστεία», «Ο ιππότης της ασφάλτου» και-φυσικά!- η  Κάντι Κάντι.

Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;
Στα όνειρα, τα οποία μεταφράζονταν (&ακόμη μεταφράζονται) σε στόχους…



Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;
Να έχει η Παναγία καλά όλο τον κόσμο πρώτα-πρώτα και μετά εμένα.

Περιγράψτε μας μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια… Την έχετε βάλει σε κάποιο βιβλίο σας;
Από την Α΄ ως την Δ΄ δημοτικού είχα μία εξαιρετική δασκάλα, την οποία σεβόμουν κι αγαπούσα ιδιαίτερα. Κάποια μέρα, λοιπόν,  που την είχαμε επισκεφθεί με τη μητέρα μου στο σπίτι της, με είχαν «μαγέψει» τα πολλά κι ωραία βιβλία που είχε, οπότε της είπα χαμογελώντας: «Όταν μεγαλώσω, κυρία, θέλω να γίνω δασκάλα σαν κι εσάς και να έχω πολλά πολλά βιβλία στη βιβλιοθήκη μου!». Όπερ κι εγένετο! Βέβαια, έγινα δασκάλα στο γυμνάσιο… αν και με τα πρωτάκια του γυμνασίου νιώθω λίγο και σαν δασκάλα στο δημοτικό. Όσο για τα πολλά κι ωραία βιβλία, έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος του σπιτιού μου. Αυτό δεν το έχω βάλει ακόμα σε κάποιο βιβλίο μου, ίσως όμως το κάνω στο μέλλον.



Η Σμαραγδή Μητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στη Mεγάλη Βρετανία.
Υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι, επίσης, διπλωματούχος Δημιουργικής Γραφής (Diploma in Creative Writing) του Κολεγίου Writers’ Bureau (Manchester, UK), ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεατρικής γραφής στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και σκηνοθεσίας στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.
Eίναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ), της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ).
Έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven (Α΄΄και Β΄ βραβείο στην κατηγορία «Φαντασία»). Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά site όπως: aylogyros.blogspot.gr, koalakia.blogspot.gr, τοβιβλίο.net, apostaktirio.gr, eretikos.gr, polis.edu.gr, cyclades24.gr Αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Ανδριακή» (στήλη “Θαλασσινά μονοπάτια του βιβλίου”) και «Λογοτεχνικό Βήμα-Η εφημερίδα των λογοτεχνών».
Έργα:
Πριν ο ήλιος δύσει (θεατρικό),2014, εκδόσεις Όστρια
Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα, 2015,εκδόσεις Όστρια
Ήχοι στη σιωπή, 2017, εκδόσεις Όστρια
Barsaat, ο χορός της βροχής, 2019, εκδόσεις 24γράμματα

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:
Τα πρώτα δώδεκα βήματα, 2008, Εκδόσεις Ελευθερουδάκη
Έρωτες στα Δωδεκάνησα, 2013, Εκδόσεις Βερέττα
Έρωτες στα Δωδεκάνησα, 2014, Εκδόσεις Βερέττα
Ιστορίες από τα Δωδεκάνησα, 2015, Εκδόσεις Βερέττα

(Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου)