Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Τι είναι το Μουσαντένιο πέναλτι;


Λέξη της λαϊκής γλώσσας, ο μουσαντένιος λείπει από τα γενικά λεξικά, έλλειψη που έγινε φανερή όταν πριν από λίγα χρόνια παρουσιάστηκε βίντεο όπου ένας δικηγόρος περηφανευόταν ότι είχε κάνει «μουσαντένια» αγωγή, παναπεί ψεύτικη, ή πιο σωστά γεμάτη λάθη ώστε να καταρρεύσει στο δικαστήριο...

Και τότε αναρωτήθηκαν πολλοί τι σημαίνει η λέξη. Μουσαντένιος θα πει ψεύτικος, πλαστός και προέρχεται από το επίρρημα μουσαντά, «στα ψέματα, δήθεν». Συχνά στα γήπεδα ακούμε για μουσαντένιο πέναλτι.
Κατά τον  Ηλία Πετρόπουλο, στα Καλιαρντά, η αρχή βρίσκεται στη λέξη μουσαντό (= ψέμα) της καλιαρντής, που προήλθε από τη λέξη μούσι = ψέμα της κοινής νεοελληνικής, με ψευτογαλλική κατάληξη.
Ωστόσο, ο Κ. Δαγκίτσης είχε νωρίτερα υποστηρίξει ότι το μουσαντά είναι τουρκικής αρχής. Όπως επισημαίνει ο Κ. Καραποτόσογλου αρχή της λέξης είναι το τουρκικό musanna‘, που σημαίνει «πλαστός, εικονικός, πλαστογραφημένος», με επίδραση του αραβοτουρκικού musaade = βοήθεια, αντίληψη. Λογικό είναι μια λέξη που σημαίνει «απάτη, ψέμα» να είναι απατηλή και στην ετυμολογία της.

(Λέξεις που χάνονται, του Νίκου Σαραντάκου, από το ΒΗΜΑ)