Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ο ύπνος των μωρών και το κλάμα...



Ο ύπνος των μωρών είναι καθοριστικός τόσο για τα ίδια τα βρέφη όσο και για τους γονείς. Πρέπει να αφήνουμε τα βρέφη να κλαίνε μέχρι...

να ξανακοιμηθούν ή να τρέχουμε μέσα στην νύχτα για να τα πάρουμε αγκαλιά; Αυτή είναι μια ερώτηση που βασανίζει πολλές μαμάδες όταν το μωρό τους ξυπνά στο μέσο της νύχτας και κλαίει.
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Temple που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Developmental Psychology” υποστηρίζει ότι είναι καλύτερα να αφήσετε το μωρό σας να ηρεμήσει μόνο του και να ξανακοιμηθεί χωρίς την δική σας συνδρομή.
Με αυτό τον τρόπο τα βρέφη μαθαίνουν σε καλές συνήθειες ύπνου υποστηρίζουν οι ερευνητές.
«Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, τα περισσότερα μωρά κοιμούνται όλη τη νύχτα ξυπνώντας τις μητέρες τους μόλις μία φορά την εβδομάδα. Δεν ακολουθούν όμως όλα τα παιδιά αυτό το μοντέλο ύπνου ή εξέλιξης», λέει η καθηγήτρια ψυχολογίας Marsha Weinraub.
Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τις συνήθειες ύπνου των μωρών από την ηλικία των 6 μηνών ως 3 ετών σε δύο κατηγορίες μωρών/βρεφών.
Τα μωρά που κοιμούνται .  Ξυπνάνε δηλαδή μία φορά την εβδομάδα κατά την διάρκεια της νύχτας
Τα μωρά σε μεταβατικό στάδιο ύπνου. Εκείνα δηλαδή που ξυπνάνε σχεδόν κάθε βράδυ, 7 νύχτες την εβδομάδα.
Η έρευνα διεξήχθη σε γονείς 1.200 μωρών σε ένα εύρος ηλικιών από 6 έως 36 μήνες. Παρατήρησαν μάλιστα ότι όσο προοδευτικά μεγάλωνε η ηλικία τόσο μειώνονταν οι φορές που ξυπνούσαν την νύχτα.
Η πλειοψηφία των μωρών που βρίσκονταν σε μεταβατικό στάδιο ύπνου ήταν:
-          Αγόρια
-          Κοιμόντουσαν σε ενοχλητικό περιβάλλον
-          Όσα κατά κύριο λόγο θήλαζαν
-          Είχαν συνήθως καταθλιπτικές μαμάδες
-          Είχαν πολύ ευαίσθητες μαμάδες στο θέμα της  μητρότητας
Οι ερευνητές συνιστούν για τον ύπνο των μωρών:
- Οι γονείς που τα μωρά τους συνεχίζουν να έχουν επίμονες διαταραχές στον ύπνο μετά τους 18 μήνες να αναζητήσουν συμβουλές.
- Τα μωρά πρέπει να συνηθίσουν να κοιμούνται χωρίς βοήθεια.
- Αν τα παίρνει ο ύπνος ενώ θηλάζουν πιθανότατα να συνηθίσουν δυσκολότερα να κοιμούνται χωρίς θηλασμό.
- Το βασικότερο όμως σύμφωνα με τους ερευνητές για τον ύπνο των μωρών είναι τα παιδιά να πέφτουν για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα και οι μαμάδες να υπερνικήσουν την αυτόματη κίνησή τους να τρέξουν στο μωρό τους όταν εκείνο ξυπνά τη νύχτα και κλαίει... (healthpress)