Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Μοσχαράκι με μελιτζάνα & ελιές…



Μύρισε καλοκαιράκι και ναι πλέον ήρθε η ώρα για γεύματα...
που τραβάνε μπύρα ή παγωμένο κρασί.
Υλικά (για 4-6 άτομα):
1 μεγάλη μελιτζάνα
χοντρό αλάτι
1/4 φλιτζ. τσαγιού (60ml) ελαιόλαδο 
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (έξτρα)
1 κιλό μοσχάρι τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια (μερίδες)
2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2 κουτ. τσαγιού κύμινο (σκόνη)
1/4 κουτ. τσαγιού μπαχάρι
1/2 κουτ. τσαγιού κανέλα (σκόνη)
1/2 κουτ. τσαγιού κόλιαντρο
1 κουτ. τσαγιού πάπρικα
1/4 κουτ. τσαγιού πιπέρι καγιέν
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 φύλλα δάφνης
2 κονσέρβες ντοματάκια των 400 γραμ.
1/4 φλιτζ. τσαγιού (60ml) ντοματοχυμό
1/2 φλιτζ. τσαγιού (125ml) νερό
1 3/4 φλιτζ. τσαγιού (430ml) κόκινο ξηρό κρασί
1/4 φλιτζ. τσαγιού (60ml) χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζ. τσαγιού (90 γραμ.) μαύρες ελιές κομμένες στα τέσσερα 
1/2 φλιτζ. τσαγιού (90 γραμ.) πράσινες ελιές κομμένες στα τέσσερα 
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κουτ. τσαγιού ζάχαρη
Πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Κόβετε τη μελιτζάνα σε μικρά κομμάτια 2.5 εκ., τα αλατίζετε και τα αφήνετε για 30 λεπτά.
  • Ξεπλένετε τα κομμάτια μελιτζάνας με κρύο νερό, τα στραγγίζετε και τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτετε τα κομμάτια μελιτζάνας και τα αφήνετε μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα τα βγάζετε από το τηγάνι.
  • Ζεσταίνετε το έξτρα λάδι στο ίδιο τηγάνι, προσθέτετε το μοσχαράκι και μαγειρεύετε μέχρι να ροδίσει. Έπειτα το βγάζετε από το τηγάνι.
  • Βάζετε στο ίδιο τηγάνι τα κρεμμύδια, τα αφήνετε μέχρι να μαλακώσουν ενώ παράλληλα τα ανακατεύετε.
  • Προσθέτετε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια το μοσχαράκι, τα μπαχαρικά, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα και μαγειρεύετε ανακατεύοντάς τα για 1 λεπτό.
  • Προσθέτετε τις ντομάτες τεμαχισμένες με το ζουμί τους, τον ντοματοχυμό, το νερό και το κρασί και τα ανακατεύετε. Σιγοβράζετε το φαγητό με σκεπασμένο το καπάκι για 1 ώρα περίπου, ανακατεύοντας που και που.
  • Ρίχνετε και τα κομμάτια μελιτζάνας στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά ακόμα (μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα και το μοσχαράκι).
  • Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, τις ελιές, το μαϊντανό, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο για νοστιμιά και ανακατεύετε για λίγο μέχρι να ζεσταθούν και αυτά.
Καλή όρεξη!!! (αν και δε νομίζω πως μετά από τη μυρωδιά του φαγητού αυτού δε θα σας ανοίξει η όρεξη...) -greekcook.gr-