Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Μουχλιασμένα τρόφιμα: Γιατί δεν πρέπει να τα τρώμε ποτέ, ακόμα και αν τα έχουμε καθαρίσει…


Γράφει η Ιωάννα Δημηλά


Επικίνδυνη είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς...
η συχνά εφαρμοζόμενη πρακτική της εξαίρεσης του μουχλιασμένου κομματιού από τα τρόφιμα και βρώσης του υπολοίπου. Όπως εξηγούν, η μούχλα δεν είναι μόνο η πράσινη απόχρωση που διακρίνεται πάνω στις πολυκαιρισμένες τροφές,  αλλά κάτι περισσότερο, που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.
Αν σκέφτεστε, λοιπόν, να το «καθαρίσετε» και να το φάτε, καλύτερα να το ξεχάσετε. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι χρωματιστές αλλοιώσεις που παρατηρούνται πάνω στην επιφάνεια του ψωμιού ή των φρούτων είναι τα σπόρια ή μικροσκοπικά σωματίδια που δίνουν χρώμα στη μούχλα, δηλαδή ένα μόνο τμήμα της. Τα υπόλοιπα «κλαδιά» και οι ρίζες της δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και μερικές φορές εισχωρούν βαθιά μέσα στα τρόφιμα. Επομένως, η απόξεση ή η αφαίρεση του αλλοιωμένου τμήματος, δεν μας προστατεύει από την  κατανάλωση μούχλας.
Πόσο επικίνδυνη είναι
Η μούχλα είναι μια μορφή μύκητα – μικροσκοπικού οργανισμού, η οποία τρέφεται με οργανική ύλη και αναπαράγεται με μικροσκοπικούς σπόρους, που μπορούν να διαδοθούν μέσω του αέρα.
Τα περισσότερα είδη μούχλας είναι αβλαβή, ωστόσο υπάρχουν και κάποια άλλα που είναι πραγματικά επικίνδυνα. Ορισμένα είδη περιέχουν μυκοτοξίνες, οι οποίες είναι δηλητηριώδεις ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή αναπνευστικά προβλήματα. Ιδίως ένα από αυτά, το οποίο ονομάζεται αφλατοξίνη, έχει ενοχοποιηθεί ακόμα και για την πρόκληση καρκίνου.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Τμήμα Γεωργίας (USDA), οι μυκοτοξίνες βρίσκονται κυρίως στη μούχλα των δημητριακών και των  ξηρών καρπών, αλλά μπορεί επίσης να εντοπιστούν στο χυμό σταφυλιών, το σέλινο, τα μήλα και άλλα προϊόντα. Η περιβόητη αφλατοξίνη είναι πιο διαδεδομένη στο καλαμπόκι και τις καλλιέργειες φιστικιού και παρακολουθείται από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το USDA… (mononews.gr)