Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ο Μπουτάρης πήγε στην Κίνα και κάνει χρυσές δουλειές...



Μπορεί σήμερα ευρύ κυβερνητικό σχήμα με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πλήθος επιχειρηματιών να σπεύδουν στην Κίνα αναζητώντας επενδύσεις, όμως η οικογένεια του Γιάννη Μπουτάρη και συγκεκριμένα ο...



γιος του Μιχάλης έχουν πραγματοποιήσει απόβαση στην Κίνα εδώ και χρόνια. Και όχι, δεν διεκδίκησαν επενδύσεις, αλλά έφτιαξαν εκεί ελληνικούς αμπελώνες!
Καθώς τώρα το ελληνικό κρασί γίνεται μια αγαπημένη «τάση» στο κινεζικό κοινό, ο Μιχάλης Μπουτάρης είχε εγκαίρως αποφασίσει να μπει στην αγορά, όχι μέσω εξαγωγών αλλά επιλέγοντας να φυτέψει ελληνικές ποικιλίες σε περιοχή της Κεντρικής Κίνας όπου μετά από εντατική έρευνα κατέληξε ότι υπάρχουν συνθήκες παρόμοιες με τις ελληνικές. Έτσι διατηρεί αμπελώνα 1.200 στρεμμάτων στο Gansu σε συνεργασία με τοπική επιχείρηση ποτών.
Σημειώνουμε ότι πρόκειται για τον δεύτερο στο εξωτερικό αμπελώνα της οικογένειας Μπουτάρη - ο πρώτος είναι στη Γαλλία - και ο έβδομος συνολικά της Οινοποιίας Μπουτάρη, η οποία δημιουργήθηκε το 1879.
Ο Μιχάλης Μπουτάρης, γιος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη που παραμένει επικεφαλής της οινοποίας του, έχει το ρόλο συμβούλου στην εταιρεία Κυρ-Γιάννη. Ο Μιχάλης έζησε για τρία χρόνια στο Κτήμα, επιβλέποντας τις αρχικές επενδύσεις της οικογένειας και σήμερα βοηθά τον αδελφό του Στέλιο σε θέματα που αφορούν νέα έργα για την επέκταση και τη βελτίωση των αμπελώνων και των εγκαταστάσεων οινοποίησης. Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου UC Davis με μεταπτυχιακό (M.Sc.) στην Αμπελουργία και του Κολεγίου Harvard, όπου πήρε πτυχίο (B.A.) στη Φιλοσοφία.
Είναι παντρεμένος, έχει μια κόρη και ζει στη Σαγκάη, από όπου διευθύνει την εγκατάσταση του νέου κτήματος της οικογένειας στη Βορειοδυτική Κίνα και την προώθηση επιλεγμένων κρασιών από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Παρακολουθώντας στενά την ανάπτυξη του αμπελώνα που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από το σημείο όπου αρχίζει η έρημος Γκόμπι, προγραμματίζει να παράξει 100.000 το καλοκαίρι του 2015 οπότε και θα αρχίσει να κυκλοφορεί το κρασί με τη συγκεκριμένη ετικέτα. Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Μιχάλης Μπουτάρης στην «China Today», η παραγωγή του θα φέρει τον τίτλο Οινοποιία Domaine Celeste, και πιστεύει πως «σε δέκα χρόνια τα κρασιά του θα είναι περιζήτητα στην Κίνα, λόγω ποιότητας»… (nonews)