Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Διαδικτυακή πειρατεία…



Σε νέα άσκηση ενδίκων μέσων κατά Παροχών Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs) προχώρησαν τέσσερις Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης -μεταξύ τους και ο ΟΣΔΕΛ- ζητώντας τους να διακόψουν τη δυνατότητα σύνδεσης...

με ιστοτόπους όπου αποδεδειγμένα φιλοξενείται, χωρίς καμία άδεια, περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.
Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη μετά τη δικαστική απόφαση, προ ολίγων μηνών, η οποία επέβαλε τη διακοπή σύνδεσης με αντίστοιχο site. Η απόφαση αυτή χαιρετίστηκε ως σημαντικό βήμα στη διαρκή μάχη κατά της πειρατείας, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα.
Η διαδικτυακή πειρατεία αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, όμως ακόμα δεν αντιμετωπίζεται συντονισμένα-ούτε καν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε διάφορες χώρες αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, οι οποίες μέχρι τώρα στόχευαν στη "συμμόρφωση" των μεμονωμένων χρηστών του διαδικτύου. Γρήγορα αποδείχτηκε, όμως, ότι η οδός αυτή δεν είναι αποτελεσματική και επιπλέον έχει τεράστιο κόστος, αφού προϋποθέτει την παρακολούθηση όλων των χρηστών(!) για να εντοπιστούν αυτοί που κατεβάζουν παράνομα περιεχόμενο.
Δύο πρόσφατα νέα δείχνουν αλλαγή κατεύθυνσης, με στόχο πιο ρεαλιστικά μέτρα αντιμετώπισης της πειρατείας.
Στο Βέλγιο, οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να τους αποδίδεται το 3,4% του τζίρου των ISPs, αφού αυξάνουν τα έσοδά τους διαφημίζοντας υψηλές ταχύτητες-τις οποίες χρεώνουν ακριβότερα-και οι οποίες υποβοηθούν το παράνομο κατέβασμα έργων.
Στη Γαλλία, αντίστοιχα, ξεκίνησε μία συζήτηση για την επιβολή ενός τέλους στην αγορά smartphones και tablets, ως αντιστάθμισμα στην ζημία που υφίστανται οι δημιουργοί. Το τέλος αυτό θα αποδίδεται στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και μέσω αυτών στους δημιουργούς.
Όπως φαίνεται καθαρά, οι δύο αυτές προτάσεις είναι σε διαφορετικές κατευθύνσεις, καθώς η μία στοχεύει στη σύνδεση, δηλαδή στη χρήση, ενώ η δεύτερη στο μέσο αναπαραγωγής, δηλαδή στην τιμή του κατά την αγορά του. Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι σε διεθνή συνέδρια έχει ακουστεί και η πρόταση που προβλέπει την επιβολή ενός τέλους στο μηνιαίο κόστος σύνδεσης στο διαδίκτυο, το οποίο θα αυξάνεται ανάλογα με τις ταχύτητες σύνδεσης.
Τίποτα από αυτά δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί στην πράξη ώστε να αποδειχτεί σωστό ή λάθος. Το σίγουρο όμως είναι ότι η διαδικτυακή πειρατεία πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως, πριν καταστρέψει ολοκληρωτικά την πνευματική δημιουργία και τους αντίστοιχους τομείς της οικονομίας. Αρκετή ζημιά έχει κάνει ήδη... (ΟΣΔΕΛ)